poniedziałek, 3 września 2012

muffinki gruszkowo-jeżynowe


SKŁADNIKI:na ok.12-15 muffinek 

 MOKRE:                                                                                                                                        
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
SUCHE:                                                                                                                                           
  • 2,5 szklanki mąki  pszennej (tortowa+krupczatka)
  • 1 łyżka płaska cacao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru trzcinowego

  • dodatkowo: lukier
  • garść jeżyn+2 gruszki (obrane ze skórki,wydrążone z gniazd nasiennych,pokrojone na drobne kawałeczki)
WYKONANIE:                                                                                                                                          
  • jajka ubijamy z cukrem,dodajemy śmietanę i olej,wszystko łączymy razem
  • mąki mieszamy z sobą,przesiewamy przez sito,dodajemy pozostałe suche składniki (bez cacao).
  • składniki suche łączymy z mokrymi,dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy cacao.
  • wypełniamy muffinki  odrobiną ciasta,układamy gruszki w kawałeczkach po 2-3 do foremki,dalej na 3/4 wysokościwypełniamy ciastem białym +ciemnym,pieczemy ok.pół godzinki w temp.ok.200 stopni.
  • gotowe muffinki ,po upieczeniu dekorujemy lukrem i ozdabiamy jeżynami,można je dodać też do ciasta.Nie należy jednak przesadzać z ilością owoców,by muffinki nie zrobiły się zbyt wodniste po upieczeniu.





 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...