piątek, 7 września 2012

muffinki na mące chlebowej



Właściwie,chyba nie ma mąki,z którą bym nie spróbowała zrobić muffinek....od białej pszennej począwszy ....na chlebowej żytniej skończywszy.....i wychodzą na każdej ,a niech każdy oceni sam,które są najlepsze ;).Osobiście lubię do muffinek łączyć różne rodzaje mąk,a do razowych muffinek dodawać owoce i cukier trzcinowy,który nadaje muffinkom ciekawy posmak.

Dzisiejsza moja propozycja to pszenna krupczatka, w połączeniu z mąką żytnią chlebową....a muffinki jabłkowo-brzoskwiniowe.Owocami wypełniłam środek muffinek,co nadało im wilgotności,a z wierzchu zasuszone jabłka,podczas pieczenia, nadały im chrupkości.

Składniki:

MOKRE:
  • 2-3 jajka
  • pół szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego

SUCHE:
  • 2,5 szklanki mąki   (pszenna krupczatka+żytnia chlebowa)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru (puder+cukier cynamonowy) 
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • dodatkowo: cukier puder do posypania muffinek po upieczeniu
  • 2 jabłka
  • brzoskwinia

WYKONANIE:
  • jajka ubijamy z cukrem,dodajemy maślankę i olej,wszystko łączymy razem
  • mąki mieszamy ze sobą,przesiewamy przez sito,dodajemy pozostałe suche składniki.
  • składniki suche łączymy z mokrymi,ubijamy wszystko razem,a owoce obieramy i kroimy na drobne kawałeczki.
  • wypełniamy muffinki odrobiną ciasta,układamy owoce w kawałeczkach po 2-3 do foremki,dalej na 3/4 wysokości wypełniamy ciastem ,na wierzch układamy jeszcze kawałeczki jabłka.
  • pieczemy ok.pół godzinki w temp.ok.200 stopni.
  • gotowe muffinki ,po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...