- duży seler
 - por lub cebulka,u mnie czosnkowa
 - 2 ząbki czosnku
 - marchewka
 - pietruszka
 - kalarepka
 - 3 łyżki masła
 - 4 plasterki sera pleśniowego
 - 2 łyżki gęstej śmietany
 - litr wody
 - suszony czosnek niedźwiedzi
 
- przyprawy:sól.pieprz,carry,imbir
 
Masło roztopić w garnku ,zeszklić cebulę do zarumienienia.Następnie wlać litr wody,dodać pokrojone na kawałki:warzywa:seler,marchewkę,kalarepkę,pietruszkę,cebulkę,czosnek w ząbkach.
Po ugotowaniu warzyw do miękkości,przecedzić przez sito,odlewając bulion,w którym się gotowały ,zmiksować blenderem na gładką konsystencję.
Dodać śmietanę,ser pleśniowy(ja lubię lazur,ale może być też serek topiony lub inny ulubiony),przyprawy i odrobinę bulionu,pozostałego z gotowanych warzyw,wszystko pozostawić na ogniu do zagotowania.
Gotowy krem doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim ,podajemy z:
grzankami domowymi, groszkiem ptysiowym,makaronem lub ryżem.
ja bardzo lubię z pora, muszę spróbować z selerem :) ładny makaron:)
OdpowiedzUsuń