sobota, 4 maja 2013

budyń z melona....w piknikowej wersji




Na majówkowy piknik,wśród zieleni w ogrodzie lub na tarasie,propozycja leciutkiego budyniu .
Osobiście lubię melona,chociaż ma nieco mdławy smak,dlatego z dodatkiem imbiru i wanilii,które podkreślają smak budyniu powinien komponować się dobrze.Dosłodzony odrobiną syropu z agawy,jeszcze bardziej.Polecam,dla tych,którzy mają czas i chęci,wysiłek naprawdę niewielki,a chwila z przyrodą, z pewnością umili ten czas przy miseczce budyniu właśnie....W oryginalnej miseczce,która w konkursie budyniowym zasłużyła na miano wyróżnienia,może zatem warto korzystać z tych prostych a ciekawych rozwiązań .
Dziękuję Veggie,której blog stał się dla mnie inspiracją do dań wegetariańskich,pomimo,że sama wegetarianką nie jestem,a Palikaaa za to,że nasze konkurowanie ożywiło wzajemnie nasz zapał do kulinarnego tworzenia , by poprzez prowadzenie bloga,móc dzielić się z innymi tym co :zdrowe,smaczne,inspirujące,a nas samych zachęcało do głębszego jeszcze  doskonalenia się w kulinarnych pomysłach. Pozdrawiam Was Dziewczyny i skoro tylko jeden wpis można dodać do akcji,chciałam podziękować Wszystkim do mnie zaglądającym,za komentarze i uwagi,miło Was gościć.

Składniki
  • 1 melon
  • mleko (ok.szklanki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • pół łyżeczki imbiru
  • dodatkowo:łyżeczka cukru lub syropu z agawy +można po wierzchu posypać budyń startą skórką z cytryny
Wykonanie: 


Melona ( u mnie żółty) dokładnie myjemy,kroimy na pół.
Wydrążamy gniazda nasienne ,następnie wykrawamy melona 3/4 zawartości,część pozostawiam w miseczce.Następnie wykrojoną część blendujemy,na papkę,uzupełniamy mlekiem do pół litra (odlewamy pół szklanki) ,zagotowujemy z cukrem w garnku,najlepiej z dnem teflonowym.
W pozostawionej części rozrabiamy skrobię,dodajemy imbir i syrop z agawy,następnie wszystko razem łączymy,do zagotowania tylko,ciągle mieszając.Przestudzony budyń przelewamy do miseczek po melonie,wstawiamy np.do wiklinowych koszyczków,polewamy syropem z agawy lub posypujemy odrobiną cukru .

Po zjedzeniu budyniu,dla miłośników melona  pozostawiamy część jego w miseczkach,do wyskrobania.























Inne propozycje budyniowe:)


4 komentarze:

  1. Dziękuje za udział w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja skorzystam z okazji i podziękuję za te miłe podziękowania, pozdrawiam :-) Budyń z melona zapamiętuję sobie, bo jest bardzo oryginalny i zapowiadający letnie leniuchowanie na tarasie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z melona jeszcze nie jadłam :) czas wypróbowac :)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...