Walorem szpinaku jest jego dostępność 
niemalże przez cały rok. Cieszy się dużym powodzeniem w świeżej postaci, jak i zamrożony, zachowując ładny kolor . Istotnym akcentem mdłego szpinaku, jest jego dobre doprawienie. Podstawowym składnikiem (dobrego smaku...jak już wielokrotnie wspominałam )...jest czosnek i sól. Dzisiejszą pastę doprawiłam dodatkowo jeszcze szczyptą pieprzu i imbiru. Największym powodzeniem, na moim blogu cieszy się tarta ze szpinakiem, do której wykorzystałam podobny farsz. Ale do szpinaku  możemy wykorzystać przeróżne gatunki serów :pleśniowe, żółte, topione, homogenizowane.....zatem każdy , no pod warunkiem, że lubimy "zielsko" oczywiście, może wykorzystać pomysł spożytkowania tej pasty-farszu, w daniu ulubionym przez siebie....zapraszam i polecam :).
pasta szpinakowo- jajeczna
Składniki:- pół opakowania szpinaku mrożonego lub świeży (200-250 g)
 - 1 opakowanie sera lazur (100 g)
 - 1 opakowanie serka topionego z pieczarkami (100 g) lub wg upodobania
 - 2-3 jajka surowe
 - 3-4 ząbki czosnku
 - pół małego pora lub cebuli
 - przyprawy:sól,pieprz,imbir
 - łyżka-dwie tłuszczu :masło lub delikatny olej
 - opcjonalnie : łyżka majonezu
 
Szpinak umyć, odsączyć i posiekać na drobno.Mrożony wyciągnąć na trochę,przed smażeniem ,z zamrażalnika.
Na patelni rozgrzać tłuszcz,podsmażyć pora, posiekanego na drobno,wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub drobniutko posiekany .Smażymy,mieszając,w przypadku mrożonego- aż do całkowitego odparowania wody.
Pod koniec smażenia dodajemy ser lazur i topiony,doprawiamy do smaku przyprawami.Na koniec dodajemy roztrzepane jajka.
Majonez dodaję do pasty,którą wykorzystuję do kanapek lub faszerowania jajek.
Farsz-pasta szpinakowa idealnie nadaje się do :
faszerowania jajek, kanapek-zapiekanek, naleśników, sałatek,dań z makaronem,filetów rybnych w panierce,tart,pizzy.....itd.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).