sobota, 6 lipca 2013

budyń z kiwi



Wiem,wiem ....sporo już propozycji budyniowych u mnie na blogu, ale tego połączenia jeszcze nie było.Bo dzisiejsza propozycja lekkiego śniadanka,to połączenie mdłego smaku mleka sojowego z wanilią, i kontrastowego smaku kiwi.A do tego te urocze ziarenka,które samym widokiem zachęcają,by po taki budyń sięgnąć. A jak takie połączenie smakuje...spróbujcie sami....polecam.

Składniki na budyń z kiwi:
  • buteleczka  mleka  sojowego z wanilią (325 ml)
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • łyżka płaska masła roślinnego
  • cukier ,miód (łyżka -dwie) wg upodobania
 Wykonanie

W połowie  zimnego mleka ,rozpuszczamy skrobię i cukier.

Dojrzałe kiwi,myjemy,obieramy ze skórki,miksujemy lub ugniatamy widelcem.

Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku (z grubym dnem lub dnem teflonowym),na minimalnym ogniu.
Zważywszy na to,że mleko sojowe jest podatne do "zwarzenia się" w gorących napojach,podgrzewałam je na minimalnym ogniu tylko ,i zanim zaczęło się gotować dodałam kolejną porcję mleka ze skrobią,szybko utrzepując,i tym sposobem udało mi się uzyskać konsystencję gładkiego budyniu.

Do ciepłego budyniu dodajemy odrobinę masełka,utrzepujemy.

Budyń podajemy na ciepło lub zimno,jak kto woli.





























Inne budyniowe propozycje:

2 komentarze:

  1. fajny pomysł:) nie jadłam jeszcze takiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okazja wypróbować,bo akurat kiwi dostępne do woli ;)

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...