środa, 4 maja 2011

blok dukanowy

  • 1/2  paczki odtłuszczonego mleka w proszku
  • serek homogenizowany
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • ok.1/2 szklanki chudego mleka
  • można dać trochę  otrębów owsianych
  • słodzik wedle uznania

Mleko podgrzać z serkiem,by zrobiła się jednolita masa,dodawać pozostałe składniki,stale mieszając na minimalnym grzaniu.


Gotową masę schłodzić w lodówce.
-------------------------------------------------
a tu w uproszczonej wersji:


*duża szklanka mleka granulowanego odtłuszczonego
*łyżka kawy rozpuszczalnej,albo ciemnego cacao np.DecoMorreno
*ok.pół szkl mleka 2% płynnego
*słodzik wedle uznania (ja lubię gorzką czekoladę,to wystarczy mi smak słodkiego mleka granulowanego)


Do mleka sproszkowanego dodajemy cacao,mieszamy,dodajemy stopniowo mleko,do utworzenia gęstej konsystencji.Następnie przekładamy do płaskiego półmiska,wyłożonego papierem do pieczenia,schładzamy w lodówce (można w zamrażalniku),po zastygnięciu kroimy na kawałki i czekolada gotowa do spożycia.


............chociaż przepis wydaje się być bardzo prosty,to ważne by wyrobić taką konsystencję z masy,która po zastygnięciu nie będzie zbyt sucha....wtedy czekolada jest smakowita.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...