wtorek, 24 maja 2011

pieczeń rzymska

SKŁADNIKI:

---------------------------------------------------------------------------------------------

* 1 kg mielonego mięsa (drobiowo-wołowego )
* 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych
* 1-2 jajka "surowe"
* 5 jajek lilipucich, bądź przepiórczych gotowanych
* przyprawy:sól,pieprz ,majeranek, zioła  prowansalskie.
* koperek zielony i pietruszka,czosnek w ząbkach
---------------------------------------------------------------------------------------------


Małe jajka gotujemy na twardo.Do mielonego mięsa dodajemy "surowe"jajka,otręby,przyprawy, koperek i pietruszkę,pokrojony drobno czosnek.Wykładamy dużą keksówkę folią do pieczenia-tak,by z jednej strony został kawałek,by przykryć pieczeń z wierzchu.Układamy  połowę mięsa,następnie w rządku jajka na twardo,przykrywamy resztą mięsa .Wierzch posypałam jeszcze ziołami.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni  C,na termobiegu,na dobre 1,5 godziny.
Pieczeń wygodna do podania w formie przystawki (na wszystkich Fazach ).Smacznego.

2 komentarze:

  1. zapowiada się fantastycznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiście lubię domowe pieczenie,są dobrym dodatkiem do kanapek i jako zimne przystawki,a poza tym mają zdecydowanie dłuższą wytrzymałość ,niż wędliny sklepowe.
    Na diecie białkowej miłe urozmaicenie dla "drobiowych piersi".... ;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...