wtorek, 3 maja 2011

dukanowy chlebek otrębowy


Faza II-diety Dukana

składniki na chlebek okrągły  (średnia tortownica).

  •  3 szkl otrębów (owsianno-pszennych)- 1/2 szkl skrobi kukurydzianej
  • 4 jajka
  • szklanka maślanki (ja lubię mrągowską)
  •  250g serka homogenizowanego białego
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek siemienia lnianego prażonego

wykonanie:

Otręby połączyć ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z serkiem homo, dodać maślankę.

Masę wymieszać dokładnie z suchymi składnikami,dodać siemię . Ubić pianę z białek z solą, delikatnie wymieszać z resztą składników.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto.

Rozgrzać piekarnik do 180°C i piec dobrą  godzinę .

p.s. nie da się ukryć,nie jest to chleb,za którym tęsknię w codzienności... i chyba tego najbardziej powszedniego tradycyjnego chleba na diecie dukanowej mi brakuje ....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...