wtorek, 13 września 2011

ciasto węgierkowe z kruszonką


 
Odwiedziłam "wujka Google",i pozbierałam różne pomysły na szybkie ciasto węgierkowe ;)

 
I zrobiłam własne,z tego co w szufladzie ze zdrową żywnością się mieści....
 CIASTO:
  • ok.3 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubelli pszennej
  • łyżka płaska proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 3/4 kostki masła (ćwiartka do kruszonki)
  • 4 łyżki mleka
  • odrobina soli
KRUSZONKA :
  • ćwiartka masła
  • kilka łyżek  cukru trzcinowego
  • ok pół szkl.mąki
dodatkowo:kilka dorodnych śliwek węgierek
Wykonanie:
Mąkę przesiać +proszek do pieczenia-odstawić.
Masło ucierać stopniowo z cukrem,dodawać stopniowo jajka,mleko,sól,aromat.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszcze,wcześniej pokrytej papierem do pieczenia,na wierzch udekorować połówkami śliwek,można posypać owoce cukrem trzcinowym,na wierzch pokruszyć kruszonkę.
Pieczenie w temp.180 stopni,na termobiegu ok.40 minut (u mnie blaszka kwadratowa 25x25 cm).

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...