śledzie w sosie musztardowym  ...
z suszonymi ziołami i cebulką
z suszonymi ziołami i cebulką
składniki: (źródło -klik)
- 3 filety śledziowe matjasy ( ok. 200 g)
 
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
 - tymianku na czubku noża (u mnie zioła prowansalskie)
 - 2 łyżki majonezu
 - 4 łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej odmiany Dijon)
 - 2 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej
 - dodatkowo:dałam kilka krążków cebulki
 
Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem, następnie kroimy na kawałeczki.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.Pokrojone na kawałeczki śledzie połączone z sosem i cebulką, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki.
Śledzie są gotowe po około 36 godzinach, a najlepsze po 2 dniach.
- śledzie wigilijne,w słodko-korzennej marynacie
 - śledzie w oleju z cebulą,w zalewie octowo-cytrynowej
 - śledzie w oleju ,z cebulką i pieprzem
 - sałatka śledziowa pod pierzynką
 

.png)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).