czwartek, 8 maja 2014

tarta owocowa z galaretką ...i bitą śmietaną





Dzisiaj Urodziny Moni ;).Przygotowałam dla studentki,tartę z owocami i galaretką,w kolorze blue.Ciasto typowo kruche,jak do tarty,a reszta to już tylko kwestia dodania owoców jakie lubimy najbardziej i ubitej śmietany.Trochę jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość by galaretka dobrze stężała,zatem najlepiej zrobić tartę poprzedniego dnia wieczorem....i na nastepny dzień gotowa.

tarta owocowa z galaretką ...i bitą śmietaną
przepis własny

Składniki na ciasto-spód tarty:
  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 50 g cukru (delikatny kryształ lub puder)
  • 1 żółtko
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać cukier,żółtko ,aromat,szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Schłodzić w lodówce przez pół-do godziny.

Gotowe ciasto rozwałkować, można przy pomocy folii, do wymiarów używanej formy ,natłuszczonej odrobiną masła i posypanej mąką ,przenieść ciasto do formy,wylepić dokładnie palcami ,wyrównać schłodzić ponownie w lodówce ok.pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury ok.200 stopni C, piec spód do tarty 20 minut (z obciążeniem), następnie kolejne ok.20 minut ,bez obciążenia,do zarumienienia.

Upieczony spód schłodzić,przed nałożeniem owoców,masy śmietanowej i galaretki.

Uwaga! przygotowanie ciasta-zobacz więcej


Nadzienie do tarty:

składniki:
  • 2 dowolne galaretki 
  • pół litra wody
  • 2 śmietanki kremówki 30 %
  • 2 śmietan-fixy
  • łyżka cukru pudru
dodatkowo: 
owoce (2 garści borówek+ banan+ garść kandyzowanego kolorowego  ananasa)
Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody.

Schłodzoną śmietanę ubić z łyżką cukru pudru i śmietan-fixsem.

Na schłodzony spód tary układamy banana w plastrach,przykrywamy ubitą śmietaną.
Następnie układamy na wierzch borówki i kandyzowanego ananasa,zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Gotową tartę pozostawiamy w lodówce do stężenia galaretki (najlepiej na noc).




Polecam również inne tarty na słodko :



2 komentarze:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...