środa, 12 grudnia 2012

ananasowiec Basi





Pyszne, lekkie ciasto, bez większego wysiłku, kiedy na spód użyjemy gotowego biszkoptu, albo ciastek biszkoptowych. No ale by było bardziej wytwornie można zrobić je samodzielnie ,w całości,  jak to zrobiła koleżanka, kiedy u niej do kawusi się tym ciastem delektowałyśmy. Zdążyłam jedynie zrobić szybką fotkę komórką, kiedy błyskawicznie znikało ze stołu...zapewniam,że przepis godny polecenia ;).
             
             ananasowiec Basi

składniki:

Na ciasto: biszkoptowe
  •  2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 2 puszki ananasa z sokiem (w kawałkach)
  • 3 torebki budyniu śmietankowego tradycyjne
  • 1 szklanka wody zimnej
  • olejek rumowy 
Piana z białek:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • wiórki kokosowe (200 g)  
Wykonanie: 
1.Ciasto biszkoptowe- to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jajek, z dodatkiem mąki pszennej i niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej oraz cukru - bez dodatku tłuszczu. Dodatek mąki ziemniaczanej obniża zawartość glutenu w cieście, co sprawia, że ma ono delikatną strukturę.
Ciasto biszkoptowe można przygotować metodą "na ciepło" lub "na zimno". 
Metoda pierwsza "na ciepło"- masę złożoną z jaj i cukru ubija się, ogrzewając ją na parze. Podwyższona temperatura masy jajowej (która jednak nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza) sprawia, iż zawarty w niej cukier rozpuszcza się, a masa staje się rzadsza. Umożliwia to wtłoczenie większej ilości powietrza, które jest czynnikiem spulchniającym ciasto.
Metoda druga "na zimno"-polega na oddzieleniu żółtek od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę,dodając stopniowo: po jednym żółtku i cukier,a koniec dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia.Ciasto pieczemy w temp.około 180 stopni-pół godziny. 
2.Masa budyniowa-ananasa z sokiem zagotować w garnku,dodać budynie rozpuszczone w zimnej wodzie i olejku rumowym.Ugotować budyń,i wyłożyć na upieczony biszkopt.Ja użyłam mieszanego ananasa tzn.przetworzonego z puszki+kawałki świeżego owocu.
3.Pianę z białek- przygotowujemy w następujący sposób-4 białka ubijamy ze szklanką cukru,dodajemy stopniowo wiórki kokosowe.Tak przygotowaną pianę wykładamy na wierzch masy budyniowej jeszcze ciepłej,zapiekamy w nagrzanym piekarniku ciasto około 10 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia,podajemy schłodzone w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...