Koleżanka poczęstowała nas w pracy murzynkiem,z przepisu,który poleciła "z głowy",jako błyskawiczny.Zatem postanowiłam wypróbować go dla moich gości,ubogacając ciasto w masę budyniową z jabłkami ,które akurat na czasie i przetworzone smakują doskonale. 
Wykonanie:                                                                                                                                             
Ciasto:                                                                                                                                               
- 2 szklanki mąki
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 
- 3-4 łyżki ciemnego cacao
 - kostka margaryny (u mnie masło)
 - pół szklanki cukru
 - 4 jajka
 - pół szklanki mleka
 - Masa budyniowa wg tego przepisu,tylko rabarbar zastąpiłam jabłkami.
 - opcjonalnie:czekolada +migdały do dekoracji
 - odrobina masła i otrębów do przygotowania blachy,przed nałożeniem ciasta.
 
- oddzielamy białka i żółtka osobno,ubijamy z cukrem (pół szklanki cukru dzielimy po połowie).
 - Masło zagotowujemy w garnku,dodajemy mleko i cacao,chłodzimy.
 - Mąkę przesiewamy przez sito,dodajemy proszek do pieczenia.
 - Suche składniki łączymy stopniowo z mokrymi,łączymy dokładnie,przekładamy na małą tortownicę,wysmarowaną tłuszczem,posypaną otrębami.
 - Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok.godziny.
 - Gotowy murzynek,schłodzony,przekrawamy na pół,przekładamy masą budyniową,pozostawiamy w lodówce do schłodzenia.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).