Skórki pomarańczowe w czekoladzie i wiórkach kokosowych:
Składniki:
- 400 g skórek pomarańczowych
 - pół litra wody
 - szklanka cukru
 - 3-4 łyżki likieru kawowego
 - gorzka czekolada -200 g
 - paczka wiórek kokosowych-100g
 - opcjonalnie:odrobina mleka lub masła,gdyby masa czekoladowa wyszła za gęsta.
 
- Skórki pomarańczowe z wyparzonych pomarańczy,moczymy przez 2-3 dni,następnie kroimy w plasterki (u mnie bez usuwania albedo)
 - Z wody i cukru gotujemy syrop.
 - Skórki wrzucamy do garnka z dnem teflonowym,zalewamy syropem,gotujemy na minimalnym ogniu ok.pół godziny.
 - Gotowe odcedzamy z syropu,pozostawiamy do schłodzenia.A syrop wykorzystujemy np.do posłodzenia herbaty.
 - W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę,dodajemy likier,ja dodałam też odrobinę mleka.
 - Skórki maczamy w czekoladzie,obtaczamy we wiórkach,pozostawiamy do zastygnięcia,można też schłodzić w lodówce.
 
Do siego Roku...szczęśliwej 13-stki ;)
p.s.dodaję przekąski do akcji ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).