niedziela, 30 grudnia 2012

słodkie przekąski na sylwestrowe party


                         

Skórki pomarańczowe w czekoladzie i wiórkach kokosowych:

Składniki:
  • 400 g skórek pomarańczowych
  • pół litra wody
  • szklanka cukru 
  • 3-4 łyżki likieru kawowego
  • gorzka czekolada -200 g
  • paczka wiórek kokosowych-100g
  • opcjonalnie:odrobina mleka lub masła,gdyby masa czekoladowa wyszła za gęsta.
  Wykonanie :   
  1. Skórki pomarańczowe z wyparzonych pomarańczy,moczymy przez 2-3 dni,następnie kroimy w plasterki (u mnie bez usuwania albedo)
  2. Z wody i cukru gotujemy syrop.
  3. Skórki wrzucamy do garnka z dnem teflonowym,zalewamy syropem,gotujemy na minimalnym ogniu ok.pół godziny.
  4. Gotowe odcedzamy z syropu,pozostawiamy do schłodzenia.A syrop wykorzystujemy np.do posłodzenia herbaty.
  5. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę,dodajemy likier,ja dodałam też odrobinę mleka.
  6. Skórki maczamy w czekoladzie,obtaczamy we wiórkach,pozostawiamy do zastygnięcia,można też schłodzić w lodówce.

Do siego Roku...szczęśliwej 13-stki ;)
 p.s.dodaję przekąski do akcji ;)
                         




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...