piątek, 2 grudnia 2011

galart drobiowo-warzywny

W naszym rodzinnym domu,galart,galantyna,galareta....jak kto woli,była głównie przygotowywana z wieprzowiny,albo mieszanych gatunków mięs,ale tłuszczyk musiał być.
Ja postanowiłam,w ramach zdrowych nawyków,zrobić dietetyczną....drobiowo-warzywną galantynę,na życzenie gości....

składniki:

  • polędwiczki drobiowe na orientalnie kilka sztuk -klik
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka groszku
  • puszka kukurydzy
  • garść oliwek
  • 700ml wody +żelatyna ,przygotowana wg zalecenia producenta+łyżka octu balsamicznego+2 kostki rosołowe+czosnek niedźwiedzi suszony .
Polędwiczki rozdrobnić na małe kawałeczki,ułożyć na dnie keksówki.
Kukurydzę i groszek,odcedzić z wody,ułożyć w naczyniu warstwami,tak samo oliwki.Ugotowane  jajka poroić w plastry.Po wypełnienu keksówki,zalać wszystkie składniki przygotowaną zalewą z żelatyny z przyprawami,pozostawić w lodówce do stężenia na kilka godzin.
Uwaga :ocet balsamiczny,zabarwia galantynę,jeśli ktoś woli by była jasna,to należy użycć octu spirytusowego lub soku z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...