środa, 3 kwietnia 2013

naleśniki z farszem szpinakowo-jajecznym





















Naleśnikowe fantazje są znane niemalże w każdej kuchni,a farsze to tylko kwestia naszych upodobań smakowych....dzisiaj zapraszam na naleśniki z farszem szpinakowo-jajecznym.Inspiracja klik,u mnie z małą modyfikacją farszu.

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 200ml wody
  • 200ml mleka
  • 2 jajka kurze
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia

Składniki na farsz :

  • 3/4 opakowania szpinaku mrożonego 
  • serki topione (2 małe sztuki) lub 2-3 plastry sera lazur (mój ulubiony do szpinaku)
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • masło (ok.50g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 jajka kurze surowe
Wykonanie:

Przesiać mąkę do miski, wbić jajka, dodać cukier, sól, olej, mleko i wodę. Miksować ciasto do powstania gładkiej masy. Odstawić na 30 minut.

Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano. 

Przygotować farsz szpinakowy wg przepisu tutaj: farsz ze szpinaku i sera feta .
U mnie do farszu dodałam serki topione z cebulką i szczypiorkiem, a także- dodatkowo 2 jajka surowe.

Gotowy farsz nakładać a naleśniki, zawinąć w rulony. Smacznego.

























Polecam też post  :przygotowanie ciasta naleśnikowego-porady ogólne

2 komentarze:

  1. Takie naleśniki to rewelacyjny odpoczynek dla żołądka po świętach:) Wyglądają mega apetycznie:)

    --
    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,chętnie skorzystam z zaproszenia do odwiedzin Twojego bloga.Tymczasem pozdrawiam ;)

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...