środa, 10 kwietnia 2013

sernik z masą kajmakową



Sernik jest tym ciastem,które z reguły się udaje,no może jedynie nie być taki puszysty i wysoki, jakbyśmy tego oczekiwali.Ale chyba nie miałam takiej sytuacji,by sernik był niejadalny.
Dzisiaj propozycja na składniki z bloga Dorotus,aczkolwiek u mnie wersja bardzo uboga,bo pominęłam warstwę śmietanowo-bananową,no i sernik Doroty to dzieło mistrzowskiej ręki ;).
Ja po świętach wolałam nieco lżejszą wersję,tego sernika.
Trochę się pośpieszyłam,z wyciągnięciem sernika z formy (za krótko schłodzony),co spowodowało, że pękł z boku,ale "młoda" mówi,że nie ma czym się przejmować,bo pokroimy i będzie dobrze ,i to jest ten moment kiedy nadzieja kulinarna nie gaśnie,kiedy domownicy i tak starania doceniają,a ciasto smakuje.Ale faktem jest,że warto dobrze schłodzić ten sernik,przed pokrojeniem,wtedy zachowa idealną puszystość i formę.
Tak czy siak fantastyczny przepis ,mam nadzieję jeszcze do niego powracać ;).

Składniki na spód:
  • 120 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 50 g masła, roztopionego

Ciasteczka pokruszyć lub zmiksować na drobny piasek. Dodać masło i wymieszać.

Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
 Na papier wysypać masę ciasteczkową. 
Wyrównać, dokładnie wklepać w dno, schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka masy kajmakowej z puszki (dulce de leche, zwane też masą karmelową lub 'krówkową'), ok. 400 g
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Jajka zmiksować lub dokładnie roztrzepać. Dodać cukier i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg i mascarpone, miksując do otrzymania bez grudkowej  serowej masy, nie dłużej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać. 

Masę serową podzielić na dwie części, jedna o około 100 g lżejsza. Do lżejszej części dodać 200 g masy kajmakowej z puszki (pozostałą część odłożyć), zmiksować do połączenia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na schłodzony "ciasteczkowy" spód wylać masę serową- kajmakową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec około 30 minut. Otworzyć piekarnik, wyjąć delikatnie formę z piekarnika i na górę wyłożyć białą masę sernikową (ostrożnie, i łyżka po łyżce), wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec dalej, około 1 godziny w temperaturze 150ºC. Po skończeniu pieczenia lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik do wystygnięcia, by uniknąć gwałtownej zmiany temperatury.

Po wystudzeniu sernik wyjąć, schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Dodatkowo:
  • pozostała masą kajmakowa ok.200 gram
  • garść-dwie prażonych orzechów włoskich,zmiksowanych 
  • pisaki spożywcze do dekoracji

Boki i wierzch  sernika ,posmarować  pozostałą masą kajmakową,posypać orzechami,ozdobić zygzakami przy pomocy pisaków spożywczych.Schłodzić ponownie w lodówce.


Inne sernikowe  propozycje:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...