poniedziałek, 8 kwietnia 2013

mazurki orzechowe...z masą orzechową




Mazurki,z orzechami włoskimi.....i bakaliami wedle upodobania.Podstawą kruchy spód,który sprawia,że smakują wyśmienicie....zapraszam po prostu.... ;)

Składniki na ciasto:   (z podanych składników wychodzi ok.10 mazurków)

  • 70g orzechów włoskich zmielonych na mączkę (u mnie prażonych na flaszce,bez tłuszczu )
  • 250g mąki pszennej (krupczatka+tortowa)
  • ok.90 g cukru pudru
  • 200g masła 
  • 2-3 żółtka
  • szczypta soli

Wykonanie:


Mąki przesiewamy przez sito,masło siekamy długim nożem,dodajemy stopniowo żółtka,cukier i szczyptę soli,oraz zmielone orzechy,wyrabiamy ciasto.
Formujemy kulę i wstawiamy ją na około  godzinę do lodówki lub na pół godzinki do zamrażalnika.

Gotowe ciasto,mające konsystencję plasteliny,urywamy kawałkami i formujemy małe mazurki-z wgłębieniem,nakłuwamy.
Pieczemy 15-20 min.-w temp.200 stopni,grzałka góra-dół.
Jeśli chcemy mniej zarumienione, to pieczemy krócej.

Masa orzechowa: źródło-klik
  • 1 szklanka obranych orzechów włoskich ,zmielonych na drobno
  • pół szklanki cukru pudru
  • śmietana (u mnie kremówka)
dodatkowo:
  • bakalie(skórki kandyzowane kolorowe),cukier puder,lukier ,"pisaki spożywcze",dekodery czekoladowe białe i ciemne.

Orzechy rozdrobnić, użyłam do tego :rozdrabniacza tupperware
Orzechy wrzucamy do głębokiej miseczki, dodajemy cukier puder przesiany przez sitko, i stopniowo śmietanę.Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany,tak by po nałożeniu na ciasto już nie spływała. Gotową masę rozsmarowujemy na upieczonych spodach ,dekorujemy wedle możliwości i upodobania,pozostawiamy do zastygnięcia ...i gotowe.























A tu : mazurki z masą krówkową-kajmakową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...