poniedziałek, 20 czerwca 2011

Ciasto z Kurkumą

http://www.poradnia.pl/ziololecznictwo/ziola-inne/1216-kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-badania-kliniczne

SKŁADNIKI:ciasto-(3 szklanki mąki razowej,kostka masła,2 jajka(z tego 1 białko),2-3 łyżki cukru trzcinowego,łyżeczka proszku do pieczenia,szczypta soli.),łyżka kurkumy.
dodatkowo-mus jabłkowy ,lub utarte na tarce 2-3 jabłka, i dżem brzoskwiniowy,lub brzoskwinie z puszki.

*Ciasto wyrobić,podzielić na dwie kule (różnej wielkości),włożyć do zamrażalki na pół godziny,może być i dłużej.
*Przygotować masę owocową .
*Przygotować blaszkę (ja mam kwadratową średnią),wyłożyć papierem do pieczenia.
*Piekarnik włączyć na 180 stopni
*Jedną kulę utrzeć na tarce,potem dać mus jabłkowy ,kolejna warstwa ciasta,potem dżem brzoskwiniowy  ,posypać przyprawą do szarlotki,następnie mniejsza kula ciasta utarta na wierzch.
*Czas pieczenia 40-50minut.
Smacznego ;)
Można dać mniej cukru do ciasta,a posypać je na wierzch cukrem pudrem.

wtorek, 14 czerwca 2011

wuzetka dukanowa

Przepis z "Przyjaciółki",przy okazji wywiadu z dr Dukanem.





















krem:

3 łyżki mielonego chudego twarogu+serek homogenizowany ,wymieszać,dodać łyżkę słodziku i kilka kropli aromatu śmietankowego.
Rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny w małej ilości wrzątku,wymieszać z masą twrogową,wstawić do lodówki do stężenia.


ciasto:


2 jajka (żółtka oddzielić od białek),białka ubić mikserem na sztywną pianę,z odrobiną soli.
Do żółtek dodać trzy łyżki otrębów owsiano-pszennych,łyżeczkę cacao,łyżeczkę proszku do pieczenia,łyżeczkę skrobi kukurydzianej,łyżkę słodziku,pół serka homogenizowanego.
Wymieszać wszystko razem.
Ciasto włożyć do małej tortownicy,wyłożonej papierem do pieczenia,piec pół godziny w temp.180 stopni C.


poncz:


w ok.pół szklanki wrzątku rozpuszczamy 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,dodajemy pół łyżeczki słodziku,kilka kropli aromatu rumowego.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół,skrapiamy obydwie części ponczem,przekładamy kremem twarogowym.
schładzamy ciasto w lodówce....smacznego ;)

sobota, 4 czerwca 2011

pudding różany...czekoladowy


                                                                                                  

składniki na: pudding różany ;)))
  •  2 szklanki mleka
  •  2 łyżki kakao
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • łyżka masła
  • łyżka-dwie syropu różanego

  •  dodatkowo:płatki różane w cukrze lub syropie +świeże do dekoracji

Wykonanie:
Odlać pół szklanki mleka,pozostałe zagotować .
Do odlanej części dodać żółtka, skrobie i kakao. Dokładnie zmiksować.
Kiedy mleko zacznie się gotować, dodawać przygotowaną miksturę i energicznie mieszać, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeszcze chwilę pogotować. Zdjąć z ognia.
Dodać masło ,i syrop różany .Wszystko zmiksować.
Wlać do salaterek,schłodzić.Przed podaniem dodatkowo pudding udekorować płatkami różanymi po wierzchu,polać odrobiną syropu.



uwaga: sposoby przygotowania płatków różanych, w  przetworach różanych....polecam ... ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...