Świeżo zerwane owoce aronii posiadają cierpki posmak wynikający z zawartości garbników, dlatego nie jest to popularny owoc do spożywania na surowo.Jeśli jednak zje się owoce aronii po kilkudniowym zerwaniu lub przemrozi w lodówce ,można unikąć nieprzyjemnego smaku goryczki, chociaż akurat w przetworach mi on zupełnie nie przeszkadza,dlatego do przetworów aroniowych używam minimalnej ilości cukru. Można też aronię połączyć z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami,wiśniami, które sprawią iż sok aroniowy nabierze wyrazistego posmaku. Do tegorocznych soków aroniowych użyłyśmy z siostrą sezonowych papierówek i liście wiśni, dosładzając soki syropem z cukru. Z racji tego,że aronia podczas przetwarzania nie wypuszcza zbyt wiele soku, nie robimyich ich przy pomocy sokownika jak np.tutaj ,ale tradycyjną metodą poprzez gotowanie kompotu w garnku. Następnie, do odcedzonego przez sito soku ,dodajemy syrop cukrowy i pasteryzujemy kwadrans. Tak pasteryzowane przetwory spokojnie przetrwają całą zimę.
A pozostałe owoce aronii można spożytkować do kolejnych przetworów np.nalewki aroniowej ;).
sok z aronii i papierówek
składniki:
A pozostałe owoce aronii można spożytkować do kolejnych przetworów np.nalewki aroniowej ;).
sok z aronii i papierówek
składniki:
- 5 kg aronii
- 1 kg papierówek
- woda w proprcji 1:1 [czyli na kilogram owoców/litr wody,tak by owoce były całkowicie zanurzone w wodzie]
- kilka garści liści wiśni [ok.100 –lub ile nam się urwie ]
- 2-3 kg cukru
- woda +cytryny [do przygotowania syropu cukrowego *]
- cukier+ woda [w proporcji 1:1
- sok z cytryny (na szklankę wody 1-2 łyżki soku z cytryny)
- Wodę zagotowujemy, wsypujemy cukier i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Delikatnie mieszając gotujemy 1- 2 minuty. Wyłączamy gaz, dolewamy sok z cytryny i gotowy syrop cukrowy przelewamy do gotowego soku aroniowo-jabłkowego].
wykonanie:
Odstawiamy do ostygnięcia i odcedzamy sok od owoców.
Do czystego napoju wlewamy syrop cukrowy ,wszystko zagotowujemy na minimalnym ogniu.
Odstawiamy do ostygnięcia i odcedzamy sok od owoców.
Do czystego napoju wlewamy syrop cukrowy ,wszystko zagotowujemy na minimalnym ogniu.
[Jeśli sok będzie wydawał się zbyt kwaśny, można dosłodzić go miodem albo cukrem wg własnych upodobań smakowych.To zależy też czy będziemy używali go do rozcieńczania z wodą jedynie,czy w formie syropu np.do herbaty.Ja zawsze wolę potem ewentualnie dosłodzić napój,niż zrobić zbyt słodki sok,w którym nie czuje się zbytnio smaku owoców,z których jest przygotowywany.]
*syrop z cukru:
Umyte owoce ,aronię i papierówki [dodatkowo pokrojone na ćwiartki,pozbawione gniazd nasiennych, ale ze skórką] wraz z liśćmi wiśni zalewamy wodą i gotujemy przez ok.40 minut.Gorący sok przelewamy do czystych butelek i pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15 minut.