O ile nie praktykujemy np.węgierkowych przetworów na żelfixie,to lubię natomiast błyskawiczne przetwory truskawkowe z jego udziałem. Idąc krok po kroku wg instrukcji na opakowaniu, wychodzi błyskawiczna wersja ,a dżem jest jasny, bo tylko chwilę poddawany obróbce termicznej, z dużymi kawałkami owoców lub wersja bardziej zmiksowana (wystarczy podusić owoce drewnianą łopatką w trakcie przetwarzania). Można też kupić naturalną Pektynę w proszku, jest to najbardziej naturalny cytrusowo-jabłkowy zagęszczacz owocowy do dżemów i galaretek. Nie zawiera konserwantów.
Warto pamiętać,że truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.
Dżem można zrobić też metodą tradycyjną (babciną), bez dodawania żadnych zagęszczaczy. Dżem poddajemy przeróbce polegającej wyłącznie na długim podgrzewaniu dżemu aż zrobi się wystarczająco gęsty. Zajmuje to więcej czasu,ale na pewno nie będzie on stracony... ;).
Można truskawki łączyć również z innymi sezonowymi owocami np.czerwoną porzeczką lub czereśniami , cudownie komponuje się też z płatkami różanymi -przepis tutaj.
Żelfix 3:1....sposób na odstresowanie...szybkie truskawkowe dżemikowanie
Metoda błyskawiczna:
Z żelfixem 3:1 możemy przygotować pyszne niskosłodzone dżemy używając tylko
Do umytych i oczyszczonych owoców dodaemy żelfix 3:1, zagotowujemy, następnie dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie żelfixu zapobiega pleśnieniu konfitur. Po przetworzeniu przekładamy je do wyparzonych słoiczków i możemy cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące.
- 0,35 kg cukru na 1 kg owoców.
Do umytych i oczyszczonych owoców dodaemy żelfix 3:1, zagotowujemy, następnie dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie żelfixu zapobiega pleśnieniu konfitur. Po przetworzeniu przekładamy je do wyparzonych słoiczków i możemy cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące.
Truskawki można poddać też dłuższej obróbce:
składniki:
- 1 kg truskawek
- 1/2 kg cukru
- cukier żelujący (żelfix 2:1)
- opcjonalnie sok z cytryny (łyżka-dwie)
przygotowanie:
Umyte i przebrane truskawki wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin, dopóki owoce nie puszczą soku (można dodać też sok z cytryny). Następnie ( przez około godzinę) gotyjemy/ wysmażamy truskawki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Można przetwarzanie podzielić na etapy ( rano i wieczorem-przez 1- 2 dni). Pod koniec przetwarzania wsypujemy żelfix i podgrzewamy wg przepisu na opakowaniu. Gotowy,goracy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy.
Truskawkowe zapasy gotowe!
p.s. Do długiego przechowywania bezpieczniej przetwory truskawkowe poddać pasteryzacji.
Truskawkowe zapasy gotowe!
p.s. Do długiego przechowywania bezpieczniej przetwory truskawkowe poddać pasteryzacji.