Rogaliki, wg przepisu z pożółkłej już "Kuchni polskiej", która w kuchni naszej mamy jest od wielu lat, i wydała już niejedne rogale i bułeczki na nasz rodzinny stół. Ciasto wyrabiała mama, i jak ją znam, to składniki pewnie zmodyfikowane, zważywszy, że przepis podaje proporcje na 2 blachy (a nam wyszło więcej). He, he, wiedziałam, znając naszą mamę , że powieliła proporcje ,zdecydowanie jak w banku!!
rogale z dżemem
składniki:
- 6 dkg drożdży
- pół l mleka
- 20 dkg cukru
- 15 dkg tłuszczu (masła)
- 2 jaja
- 4 żółtka
- 1 kg mąki pszennej
- wanilia,skórka cytrynowa,sól
- 30-40 dkg dżemu lub marmolady do nadziania rogalików
- tłuszcz do posmarowania formy
- 1/2 jaja lub białko ,do posmarowania rogali po wierzchu
- Mąkę przesiać do miski,pozostawić w temp.pokojowej.
- Przyrządzić ciasto drożdżowe wg przepisu:drożdże rozetrzeć w garnuszku z cukrem,dodać mleko,25 dag mąki,dokładnie wymieszać,odstawić pod przykryciem,do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem,na pulchną masę,tłuszcz stopić na małym ogniu.
- Gdy rozczyn wyrośnie o 100 %,połączyć go z mąką,posolić,wyrabiać ręką dokładnie ciasto,mieszając wszystkie składniki i wybijając ciasto, tak aby jak najwięcej weszło powietrza (gdy ciasto ma gładką,lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza,odstaje od ręki i naczynia).Wlewamy stopniowo tłuszcz,ciągle wyrabiając,dodajemy wanilię i skórkę cytrynową.Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie.Powierzchnię ciasta wyrównać,przykryć kuchenną ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia w cieple,na kilka godzin,tak aby ciasto podwoiło objętość.
- Przygotować 2 duże blachy,posmarować tłuszczem i oprószyć ,lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Gdy ciasto wyrośnie wykładać partiami na posypaną mąką stolnicę,lekko wywałkować na grubość 1/2 cm w formie prostokąta lub koła, krajać na trójkąty.Na środek trójkąta nałożyć nadzienie,zwijać ciasto w ten sposób,aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika.Nadać formę rożka i ułożyć na blasze w pewnych odstępach,zostawić przykryte w ciepłym miejscu aby wyrosły.
- Gdy rogaliki wyrosną smarować rozmąconym jajem lub białkiem.
- Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok.30 minut.
- Z tego ciasta można robić również słodkie bułeczki z tym samym nadzieniem.