Składniki:
mokre:
suche:
dodatkowo:
Wykonanie:
mokre:
- 3 jajka
- pół szklanki oliwy
- 3 łyżki płynnego miodu
- mały jogurt naturalny
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- laska cynamonu (odrobina utarta na tarce)
- garść skórki pomarańczowej kandyzowanej w cukrze
- garść truskawek
- cukier puder do posypania muffinek po upieczeniu
Wykonanie:
- Jajka ubić z cukrem,dodawać stopniowo mokre składniki,potem suche,na koniec dodać skórkę pomarańczową,wymieszać wszystko razem.
- Truskawki w drobnych kawałeczkach nałożyć do muffinek,przykryć ciastem.
- Ciasto nakładać do muffinek na 3/4 wysokości ,by miały miejsce do wyrośnięcia.
- Piec 20-25 minut w temp.180 stopni.