gołąbki z kaszy gryczanej
z mięsem mielonym i pieczarkami
składniki:
farsz:
Mięso mielone podsmażymy na patelni ,dodajemy pokrojone na drobno pieczarki,ciut doprawiamy przyprawami i dodajemy suszony majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kaszę w woreczkach gotujemy około 10 minut,w osolonej wodzie.Cebulę/pora siekamy, podsmażamy na delikatnym oleju np.z pestek winogrona.Mieszamy wszystkie składniki : mięso z pieczarkami, kaszę gryczaną i świeży koperek,posiekany na drobno,ewentualnie doprawiamy dodatkowo przyprawami do smaku. Z kapusty ściągamy wierzchnie liście (zachowujemy do wyłożenia dna garnka),następnie ostrym nożem usuwamy głąb i zanurzamy kapustę na kilka minut we wrzątku. Kolejno usuwamy z niej liście. Jeżeli liście same się oddzielają, to również wkładamy je na 5 min. do wrzątku, żeby zmiękły. Z każdego liścia usuwamy nożem twardy "nerw" u nasady (można go odkroić lub rozbić tłuczkiem). Nakładamy farsz na liść kapusty(u mnie po dwie duże łyżki) , zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. W dużym garnku ,na dnie układamy pozostawione liście kapusty, układamy ciasno warstwami gołąbki.Zalewamy osolonym wrzątkiem lub bulionem.Gotujemy do miękkości gołąbków (u mnie ok.50 minut),na minimalnym grzaniu. Podajemy świeżo ugotowane,lub podsmażone na patelni...można polać ulubionym sosem. Inne propozycje: |
zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuń