Lubię róże....wszystko co z nimi jest związane:)
Ich barwy w ogrodzie,mydełka o ich zapachu i wody różane, wystrój wnętrza z różanymi akcentami , filiżanki z różanymi motywami-pachnące aromatem świeżej kawki,
a szczególnie zapamiętany smak z dzieciństwa, to pączki z konfiturą różaną. Najpierw wyprawy z mamą w teren i zbieranie płatków dzikiej róży. Pewnie nie zawsze zbyt chętnie, bo wtedy były inne pomysły w głowie. Potem jej przebieranie, ucieranie w makutrze z cukrem. Dzisiaj zachwycam się konfiturami różanymi...... i cukrem różanym, dodając go: do herbaty, do ciast, deserów....nie pogardzę też różanymi nalewkami.
Lubię po prostu kiedy różami pachnie dom i ogród.. pamietając stale o smaku maminej konfitury różanej, dzisiaj decyduję się jednak na przygotowanie cukru różanego...
Poniżej kilka informacji o odmianach róż , zebranych z pomocą Wikipedii,najczęściej wykorzystywanych do domowych przetworów....
-
róża stulistna (rosa centyfolia)...nazywana też różą cukrową
- róża pomarszczona (rosa rugosa)...nazywana też różą fałdzistolistną, różą japońską.
- dzika róża (rosa canina) nazywana też:polną,psią,szypszyną.
Przeglądając różaną spiżarnię Charlloty natrafiłam na cukier różany.
Posiadając w zasięgu płatki różane,wykorzystałam je w mojej kuchni,lekko modyfikując przepis.Użyłam grubego cukru trzcinowego,a płatki pozostawiłam w drobnych kawałeczkach,bo do grubego kryształu ,wydaje mi się ,to połączenie dobrze komponować.Z racji tego ,że nie były zbierane z ekologicznych przestrzeni,musiałam je poddać myciu.Dla zachowania koloru,skropiłam moje płatki odrobiną soku z cytryny.
Gdy zdecydujemy się po wysuszeniu cukru,poddać go dodatkowemu mieleniu,musimy liczyć się,że straci nieco kolor (będzie bardziej w kolorze bladego różu).
aromatyczny cukier różany
składniki:
- 2 duże garści oczyszczonych płatków (u mnie róży pomarszczonej)
- 2 szklanki cukru trzcinowego (gruby kryształ)
- dodatkowo:łyżka cytryny
wykonanie:
Oczyszczone płatki różane (zaleca się też usunięcie białych końcówek-mogą dawać gorzki posmak,ale ja tego nie zrobiłam), rozcieramy blenderem ,lub w
moździerzu ,lub siekamy (jak u mnie)... na drobne kawałeczki.Pamiętając jednak,że płatki muszą być suche do rozdrobnienia.
Przekładamy do cukru i
dokładnie mieszamy, rozcierając całość drewnianą łyżką,przekładamy do płaskiego pojemnika plastikowego,skrapiamy sokiem z cytryny.
Kiedy cukier się zabarwi (pozostawiłam tak przygotowane na noc),
przesypujemy na tacę lub drewnianą deskę (u mnie wyłożoną papierem do pieczenia), przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do
wysuszenia. Może to potrwać do kilku dni,kiedy suszymy w warunkach mieszkalnych.
Gotowy cukier przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika,przechowujemy w suchych warunkach.
Oczywiście,kto woli bardziej miałki cukier,to wysuszony można poddać też mieleniu ,ale wtedy zyskuje jaśniejszą barwę....
Cukier wykorzystujemy:do herbaty,aromatyzowania ciast i ciasteczek,deserów....
Uwagi Charlloty:
Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do
cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do
wypieków.Natomiast jeżeli chcemy aromatyzować
słodzik w sypkiej postaci, to płatki po oczyszczeniu suszymy,
rozcieramy i łączymy ze słodzikiem. Naczynie zamykamy na okres dwóch
tygodni. Po tym czasie jeżeli przeszkadzają nam drobinki płatków, to
cukier przesiewamy przez drobne sitko. Aromat róży utrzymuje się przez
okres 6 miesięcy.
Inne pomysły na domowe cukry: