sobota, 31 marca 2018

Wielkanoc 2018

(foto z netu)

Niech czas Zmartwychwstania Chrystusa będzie pokojem ducha i serca, pomoże w codzienności zmieniać nasz porządek rzeczy ważnych i cennych...


Wesołego Alleluja !!...



...i mazurki ,moja ulubiona wersja z kajmakową masą




niedziela, 24 grudnia 2017

Boże Narodzenie 2017















Kochani....
pięknych,magicznych świąt Wszystkim życzę....
Czasu,który na chwilę się zatrzyma....
Radości,która zostanie na dłużej....
Pokoju seca i ducha...
Ciepła niezależnie od pogody...
Bliskości,bez względu na odległość...
Przekonania...że nasze codzienne kroki nie są pozbawione sensu.... Barbara



wtorek, 7 listopada 2017

Konfitura z aronii...w miodzie z wanilią









Zapraszam  posiadaczy , pełnego witamin owocu do zrobienia szybkiej aroniowej konfitury.... Jedynie z dodatkiem miodu,cukru i wanilii. Jest to proporcja do zrobienia 5-6 małych słoiczków.Wspaniały dodatek do wszelkich deserów , kanapek... oraz serów, szczególnie pleśniowych... Użyłam mrożonej aronii,która w tej postaci traci nieco cierpkawy posmak.... a nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów,które polecam także w załączonym linku na dole postu.


konfitura z aronii...w miodzie z wanilią


składniki:

  • 1200 g mrożonej aronii 
  • ok.200 g miodu 
  • 8 łyżek cukru
  • dowolny ekstrakt waniliowy (cukier,aromat,laska wanilii) 
wykonanie: 

Mrożoną aronię umieścić w przygotowanym naczyniu do wysmażania, dodać miód, cukier, wanilię, a następnie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 2,5-3 godzin,można podzielić to na 2-3 etapy.

Przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręcić.Do dłuższego przechowywania na zimę,można słoiczki poddać wodnej pasteryzacji (15 minutowej).



Przechowywać gotową konfiturę w chłodnym i ciemnym miejscu.


Zobacz także :aroniowe nalewki i soki

poniedziałek, 23 października 2017

bób marynowany w zalewie octowej

  
Smak bobu zależy głównie od czasu jego zebrania, długości gotowania i przypraw, w których będziemy bób gotowali.Najprostsza zasada gotowania bobu,to ta kiedy wrzucamy świeży bób do osolonego wrzątku...gotujemy kilka minut,im mniej to będzie bardziej chrupki-wystarczy wtedy kilka minut,im dłużej będzie bardziej przypominający smak i kolor dojrzałej fasoli. Do gotowania bobu można dodać np.obrane ząbki czosnku, pieprz , łyżkę cukru . Do zamrożenia  gotuję bób w łupinach,tylko w osolonej wodzie....i taki potem wykorzystuję do marynowania w zalewie octowej.Tym razem wykorzystuję zalewę ,która pozostała z marynowania grzybów...
bób marynowany w zalewie octowej

składniki:
  • 1 kg bobu mrożonego
  • mała cebula
zalewa octowa :
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu

wykonanie:

przygotowanie bobu do mrożenia:


Młody bób gotujemy 5-10 minut w zależności od wielkości ziaren. Ten mączysty z pełni sezonu gotuje się około 10-15 minut. A dojrzały-stary nawet do pół godziny. Bób przed gotowaniem płuczemy w zimnej wodzie, następnie wrzucamy do garnka ,zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła ziarna i gotujemy na niewielkim ogniu przez wyznaczony czas ,od momentu kiedy woda  zacznie wrzeć. 

Bób solimy wedle upodobania,mniej więcej na kilogram bobu łyżeczka soli,to czy od razu czy pod koniec gotowania to już sprawa indywidualna(osobiście nie widzę w smaku specjalnej różnicy).

Przed odcedzeniem wyjmujemy kilka sztuk i sprawdzamy, czy są już dobre. Gotowy bób odcedzamy ,schłodzony wkładamy do woreczków i mrozimy.


przygotowanie zalewy octowej

Zagotowujemy składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz... u mnie dodatkowo jeszcze ząbek czosnku, pokrojony na małe plasterki...na koniec dodajemy pokrojoną w plastry cebulę.
Obgotowany bób, kilka minut we wrzątku,odcedzamy,schładzamy.
Wkładamy do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości. 

Zalewamy wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. 

Od razu zakręcamy pokrywkami.

Do dłuższego przechowywania pasteryzujemy 15 minut,przez gotowanie.

środa, 18 października 2017

grzyby marynowane ... różne


Sezon tegorocznych ,grzybowych przetworów ,zostaje dopięty u mnie na ostatni guzik, był on szczególnie satysfakcjonujący .... a tych suszonych wystarczy na dłuższy czas... Dzisiaj marynowane grzybki jeszcze  polecam, z małych  jędrnych borowików, podgrzybków oraz kurek. Do marynowania można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych... z racji tego, że mam ich niewiele z każdego gatunku zrobiłam z mieszanych....przepis źródłowy.
Osobiście marynowane grzybki dodatkowo jeszcze pasteryzuję (10-15 minut przez gotowanie ).

Zalewa octowa to mieszanka wody i octu w proporcji 4:1 plus przyprawy.

grzyby marynowane ... różne 

składniki na:

ok. 2 kg grzybów
1 cebula

zalewa octowa :


  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • dodatkowo dałam jeden duży ząbek czosnku.

wykonanie:

  • Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki. 
  • Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. 
  • Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz... u mnie jeszcze ząbek czosnku,pokrojony na małe plastry.
Obgotować grzyby i cebulę: zagotować wodę w dużym garnku (w takiej ilości,by grzyby były całkowicie przykryte), wrzucić grzyby i cebulę, gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić i włożyć do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości. Zalać wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika. Od razu zakręcić pokrywkami.


czwartek, 21 września 2017

jajecznica z kurkami .... na śmietanie


jajecznica 
              z kurkami 
.... na śmietanie




składniki: na 2 porcje

  • 3-4 jajka
  • 2 garści kurek
  • mała cebula
  • śmietana ok.50 ml (dowolna)
  • 2 łyżki masła
  • szczypta dowolnie:(szczypiorek,pietruszka,koperek )
  • szczypta soli
  •  szczypta czarnego lub kolorowego, świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta suszonych pomidorów z czosnkiem  (opcjonalnie)


wykonanie:

Kurki dokładnie czyścimy i bardzo krótko myjemy pod bieżącą wodą,duże kroimy na połówki albo ćwiartki , mniejsze pozostawiamy w całości. 
Cebulę obieramy i kroimy na drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez ok.2 minuty, cały czas mieszając. 
Kiedy cebula lekko będzie zeszklona, dodajemy kurki i smażymy  przez ok.5 minut, często mieszając .Nastepnie dodajemy śmietanę . 
Na końcu  dodajemy jajka w całości lub roztrzepane widelcem, doprawiamy jajecznicę solą i pieprzem,opcjonalnie szczyptą suszonych pomidorów z czosnkiem ,całość mieszamy i smażymy do ulubionej konsystencji .... z kurkami lepiej jednak smakuje dobrze ścięta...
Gotową jajecznicę posypujemy dowolną zieleniną ,jeśli dajemy świeżą,lub pod koniec smażenia,gdy dajemy suszoną.

uwaga:

Jajecznicę można również przygotować z mrożonych kurek. 
Należy je wrzucić nierozmrożone na patelnię i smażyć odpowiednio dłużej, ale można też rozmrozić kurki, dokładnie wysuszyć i dopiero wrzucić na patelnię, jak kto woli ...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...