(foto z netu) Niech czas Zmartwychwstania Chrystusa będzie pokojem ducha i serca, pomoże w codzienności zmieniać nasz porządek rzeczy ważnych i cennych... Wesołego Alleluja !!... ...i mazurki ,moja ulubiona wersja z kajmakową masą |
przepisownia Barbry
sobota, 31 marca 2018
Wielkanoc 2018
niedziela, 24 grudnia 2017
wtorek, 7 listopada 2017
Konfitura z aronii...w miodzie z wanilią
Zapraszam posiadaczy , pełnego witamin owocu do zrobienia szybkiej aroniowej konfitury.... Jedynie z dodatkiem miodu,cukru i wanilii. Jest to proporcja do zrobienia 5-6 małych słoiczków.Wspaniały dodatek do wszelkich deserów , kanapek... oraz serów, szczególnie pleśniowych... Użyłam mrożonej aronii,która w tej postaci traci nieco cierpkawy posmak.... a nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów,które polecam także w załączonym linku na dole postu.
konfitura z aronii...w miodzie z wanilią
składniki:
- 1200 g mrożonej aronii
- ok.200 g miodu
- 8 łyżek cukru
- dowolny ekstrakt waniliowy (cukier,aromat,laska wanilii)
Mrożoną aronię umieścić w przygotowanym naczyniu do wysmażania, dodać miód, cukier, wanilię, a następnie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 2,5-3 godzin,można podzielić to na 2-3 etapy.
Przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręcić.Do dłuższego przechowywania na zimę,można słoiczki poddać wodnej pasteryzacji (15 minutowej).
poniedziałek, 23 października 2017
bób marynowany w zalewie octowej
Smak bobu zależy głównie od czasu jego zebrania, długości gotowania i przypraw, w których będziemy bób gotowali.Najprostsza zasada gotowania bobu,to ta kiedy wrzucamy świeży bób do osolonego wrzątku...gotujemy kilka minut,im mniej to będzie bardziej chrupki-wystarczy wtedy kilka minut,im dłużej będzie bardziej przypominający smak i kolor dojrzałej fasoli. Do gotowania bobu można dodać np.obrane ząbki czosnku, pieprz , łyżkę cukru . Do zamrożenia gotuję bób w łupinach,tylko w osolonej wodzie....i taki potem wykorzystuję do marynowania w zalewie octowej.Tym razem wykorzystuję zalewę ,która pozostała z marynowania grzybów...
bób marynowany w zalewie octowej
składniki:
składniki:
- 1 kg bobu mrożonego
- mała cebula
zalewa octowa :
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren pieprzu
wykonanie:
przygotowanie bobu do mrożenia:
Młody bób gotujemy 5-10 minut w zależności od wielkości ziaren. Ten mączysty z pełni sezonu gotuje się około 10-15 minut. A dojrzały-stary nawet do pół godziny. Bób przed gotowaniem płuczemy w zimnej wodzie, następnie wrzucamy do garnka ,zalewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła ziarna i gotujemy na niewielkim ogniu przez wyznaczony czas ,od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
Bób solimy wedle upodobania,mniej więcej na kilogram bobu łyżeczka soli,to czy od razu czy pod koniec gotowania to już sprawa indywidualna(osobiście nie widzę w smaku specjalnej różnicy).
Przed odcedzeniem wyjmujemy kilka sztuk i sprawdzamy, czy są już dobre. Gotowy bób odcedzamy ,schłodzony wkładamy do woreczków i mrozimy.
Bób solimy wedle upodobania,mniej więcej na kilogram bobu łyżeczka soli,to czy od razu czy pod koniec gotowania to już sprawa indywidualna(osobiście nie widzę w smaku specjalnej różnicy).
Przed odcedzeniem wyjmujemy kilka sztuk i sprawdzamy, czy są już dobre. Gotowy bób odcedzamy ,schłodzony wkładamy do woreczków i mrozimy.
Obgotowany bób, kilka minut we wrzątku,odcedzamy,schładzamy.
Wkładamy do suchych słoiczków (najlepiej wcześniej wyparzonych i osuszonych), wypełniając je do około 3/4 objętości.
Zalewamy wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika.
Od razu zakręcamy pokrywkami.
Do dłuższego przechowywania pasteryzujemy 15 minut,przez gotowanie.
Zalewamy wrzącą zalewą wraz z przyprawami, rozłożonymi mniej więcej po równo do każdego słoika.
Od razu zakręcamy pokrywkami.
Do dłuższego przechowywania pasteryzujemy 15 minut,przez gotowanie.
środa, 18 października 2017
grzyby marynowane ... różne
Osobiście marynowane grzybki dodatkowo jeszcze pasteryzuję (10-15 minut przez gotowanie ).
Zalewa octowa to mieszanka wody i octu w proporcji 4:1 plus przyprawy.
grzyby marynowane ... różne
składniki na:
zalewa octowa :
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- dodatkowo dałam jeden duży ząbek czosnku.
wykonanie:
- Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać. Większe pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki.
- Przygotować zalewę octową: zagotować składniki w garnku, tzn. wodę, ocet, cukier i sól oraz ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz... u mnie jeszcze ząbek czosnku,pokrojony na małe plastry.
czwartek, 21 września 2017
jajecznica z kurkami .... na śmietanie
Ponoć żeby jajecznica z kurkami była smaczna, trzeba pamiętać głównie o dwóch zasadach. Po pierwsze: aby kurek nie smażyć zbyt długo, bo stwardnieją... i druga zasada, by z przygotowaniem jajecznicy się nie spieszyć . Zatem jajecznica z kurkami to świetny pomysł na śniadanie w takie dni tygodnia.... kiedy po przebudzeniu mamy czas , i nikt ani nic nie goni nas....Gotową jajecznicę podajemy z chrupiącymi grzankami lub świeżym pieczywem....smacznego .....
- 3-4 jajka
- 2 garści kurek
- mała cebula
- śmietana ok.50 ml (dowolna)
- 2 łyżki masła
- szczypta dowolnie:(szczypiorek,pietruszka,koperek )
- szczypta soli
- szczypta czarnego lub kolorowego, świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta suszonych pomidorów z czosnkiem (opcjonalnie)
wykonanie:
Kurki dokładnie czyścimy i bardzo krótko myjemy pod bieżącą wodą,duże kroimy na połówki albo ćwiartki , mniejsze pozostawiamy w całości.
Cebulę obieramy i kroimy na drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez ok.2 minuty, cały czas mieszając.
Kiedy cebula lekko będzie zeszklona, dodajemy kurki i smażymy przez ok.5 minut, często mieszając .Nastepnie dodajemy śmietanę .
Na końcu dodajemy jajka w całości lub roztrzepane widelcem, doprawiamy jajecznicę solą i pieprzem,opcjonalnie szczyptą suszonych pomidorów z czosnkiem ,całość mieszamy i smażymy do ulubionej konsystencji .... z kurkami lepiej jednak smakuje dobrze ścięta...
Gotową jajecznicę posypujemy dowolną zieleniną ,jeśli dajemy świeżą,lub pod koniec smażenia,gdy dajemy suszoną.
uwaga:
uwaga:
Jajecznicę można również przygotować z mrożonych kurek.
Należy je wrzucić nierozmrożone na patelnię i smażyć odpowiednio dłużej, ale można też rozmrozić kurki, dokładnie wysuszyć i dopiero wrzucić na patelnię, jak kto woli ...
Subskrybuj:
Posty (Atom)