Składniki :
- ok.2,5 szklanki mąki pszennej białej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki cukru białego w kryształkach
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- 2-3 papierówki, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone na kawałeczki
Wykonanie:
1. Wymieszać razem :mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę, sól .
2. Masło ucierać z cukrem przez około 2-3 minuty. Następnie dodać jajka,zmiksować wszystko do połączenia składników,następnie dodać maślankę i oliwę,wszystko zmiksować razem.
3. Na końcu dodać jabłka i wymieszać krótko łyżką.
4. Ciasto przełożyć do pojedyńczych formek na muffinki lub gotowej formy muffinkowej,wyłożonej papilotkami,lub bez (jak dobra forma to bez natłuszczania pięknie z niej "wyskakują"...). Pieczenie ok.pół godziny w temp.ok.180 stopni bez termobiegu,na termobiegu ciut krócej,do zarumienienia.