środa, 14 maja 2014

kapusta włoska zasmażana










Kapusta włoska to, zdrowe danie,tanie i dostępne cały rok w naszej kuchni. Zwykle podajemy ją z ziemniakami jako przystawki obiadowe ,do pieczonych mięs i ryb. Dzisiaj w formie delikatnej przystawki,z podsmażoną cebulką, z dodatkiem odrobiny skwarek i papryki czerwonej.



kapusta włoska zasmażana

składniki:
                    przepis własny
  • 1 mała główka włoskiej kapusty
  • 1 cebula (u mnie czosnkowa)
  • plaster czerwonej papryki
  • szczypta cukru
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki skwarek (można pominąć)
  • łyżka mąki (u mnie krupczatka)
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • szczypta kminku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • garść posiekanego koperku lub pietruszki


Wykonanie:

Kapustę płuczemy, suszymy, następnie szatkujemy jak na surówkę. 


Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, do wysokości kapusty w garnku.
Przyprawiamy cukrem i solą. Gdy kapusta puści sok, odlewamy połowę płynu (na zasmażkę) i gotujemy ją do miękkości.

Cebulę obieramy i siekamy na drobno,podobnie paprykę, podsmażamy na maślę, oprószamy mąką, dodajemy skwarki wcześniej podsmażone,zasmażamy. 

Podlewamy odlanym wywarem z kapusty, mieszamy aż powstanie gęsty sos,doprawiamy szuszonymi ziołami.

Do zasmażki dodajemy ugotowaną kapustę,kminek, przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli oraz posiekanym koperkiem lub pietruszką. 

Podsmażamy wszystko jeszcze kilka minut, podajemy jako dodatek do obiadu,na ciepło.



Polecam też:



czwartek, 8 maja 2014

ciasto marchewkowo-bananowe...z kremem migdałowym






To ten rodzaj ciasta, które pasuje do każdej pory dnia i roku, bo marchewki są dostępne też całorocznie w sprzedaży. Jest wilgotne, pełne aromatu migdałowego, niezbyt słodkie i można je spożywać bez większych wyrzutów sumienia, bo słodki banan i słodkie marchewki nie wymagają zbytniego dosładzania, a bakalie możemy odpowiednio modyfikować ,a i bez nich ciasto smakować będzie. Moje ciasto dodatkowo wzbogaciłam masą kremową,o zapachu migdałowym....polecam serdecznie ;)


ciasto marchewkowo-bananowe
                                      ...z kremem migdałowym
przepis własny

składniki na ciasto:
  • 1 dojrzały banan
  • starta marchewka (ok.300g) 
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru migdałowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 2 garści mieszanki bakaliowej (u mnie orzechy,migdały,rodzynki)

wykonanie:
Banana należy rozgnieść widelcem na papkę,dodać utartą skórkę z cytryny. 
Marchewkę (bez skórki) ucieramy na tarce z grubymi oczkami.

Jajka ubijamy z cukrem na gładko.

Dodajemy do masy marchewkowo -bananowej.

Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia  i sodą. Dodajemy posiekane bakalie.

Łączymy wszystkie składniki, przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej masłem i oprószonej  bułką tartą lub mąką). Na wierzch można dodatkowo posypać ciasto orzechami,pieczenie około godziny w temp. 180 stopni C .

krem budyniowy-migdałowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cukier migdałowy
  • łyżka cukru pudru
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 25 g masła
przygotowanie kremu:

W jednej szklance mleka rozrobić wszystkie składniki oprócz masła..
Pozostałe mleko zagotować i dolać resztę.
Pogotować chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. 
Po wystudzeniu ,zmiksować z masłem.

Gotowym kremem przełożyć wystudzone ciasto.Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem.

tarta owocowa z galaretką ...i bitą śmietaną





Dzisiaj Urodziny Moni ;).Przygotowałam dla studentki,tartę z owocami i galaretką,w kolorze blue.Ciasto typowo kruche,jak do tarty,a reszta to już tylko kwestia dodania owoców jakie lubimy najbardziej i ubitej śmietany.Trochę jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość by galaretka dobrze stężała,zatem najlepiej zrobić tartę poprzedniego dnia wieczorem....i na nastepny dzień gotowa.

tarta owocowa z galaretką ...i bitą śmietaną
przepis własny

Składniki na ciasto-spód tarty:
  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 50 g cukru (delikatny kryształ lub puder)
  • 1 żółtko
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać cukier,żółtko ,aromat,szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią. Schłodzić w lodówce przez pół-do godziny.

Gotowe ciasto rozwałkować, można przy pomocy folii, do wymiarów używanej formy ,natłuszczonej odrobiną masła i posypanej mąką ,przenieść ciasto do formy,wylepić dokładnie palcami ,wyrównać schłodzić ponownie w lodówce ok.pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury ok.200 stopni C, piec spód do tarty 20 minut (z obciążeniem), następnie kolejne ok.20 minut ,bez obciążenia,do zarumienienia.

Upieczony spód schłodzić,przed nałożeniem owoców,masy śmietanowej i galaretki.

Uwaga! przygotowanie ciasta-zobacz więcej


Nadzienie do tarty:

składniki:
  • 2 dowolne galaretki 
  • pół litra wody
  • 2 śmietanki kremówki 30 %
  • 2 śmietan-fixy
  • łyżka cukru pudru
dodatkowo: 
owoce (2 garści borówek+ banan+ garść kandyzowanego kolorowego  ananasa)
Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody.

Schłodzoną śmietanę ubić z łyżką cukru pudru i śmietan-fixsem.

Na schłodzony spód tary układamy banana w plastrach,przykrywamy ubitą śmietaną.
Następnie układamy na wierzch borówki i kandyzowanego ananasa,zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Gotową tartę pozostawiamy w lodówce do stężenia galaretki (najlepiej na noc).




Polecam również inne tarty na słodko :



piątek, 2 maja 2014

pasta jajeczno-cebulowa...z koperkiem







Pasty są miłym akcentem przystawki na stole, często używam je do mini kanapek, tostów,grzanek,od śniadania począwszy, na kolacji skończywszy.
Najczęściej robię jajeczną, z dodatkami....ale polecam również te warzywne, które dodatkowo wprowadzają na stół wiosenną świeżość pastelowych kolorów, kiedy użyjemy groszku , czy świeżutkiej marchewki. Zresztą oceńcie sami, przedstawiam moje propozycje past...smacznego.





pasta jajeczno-cebulowa...z koperkiem


składniki:
  • 4 jajka (ugotowane)
  • pół cebuli (ja dałam cebulę czosnkową)
  • szczypta musztardy Dijon
  • przyprawy:sól,pieprz
  • koperek zielony
  • majonez+gęsty jogurt (po łyżce)

wykonanie:


Jajka i cebulę miksujemy blenderem,dodajemy,sos majonezowo-jogurtowy,przyprawy,koperek posiekany na drobno,mieszamy wszystko razem
....i pasta gotowa.



Polecam również ;)
pasta z groszku i marchewki
pasta szpinakowo-jajeczna



szybkie ciasto bananowe





Pyszne  ciasto bananowe, na majówkowy weekend, może też na piknik... z racji łatwego transportowania, z dodatkiem bakalii wg upodobania.  Ja dałam mieszankę orzechów :laskowe, włoskie, nerkowce i suszone banany , ale kto woli bardziej wilgotne polecam :rodzynki, daktyle, figi, morele.Myślę,że też ciekawie może się komponować połączenie do tego ciasta bananów i marchewki,kolejnym razem wypróbuję to połączenie. Bardzo proste ciasto do wykonania . Składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do keksówki, i piec około godziny , aż ciasto ładnie zbrązowieje, i stanie się chrupiące. Moje wyszło takie bardziej razowe,zarówno w kolorze i w smaku, za sprawą mąki gryczanej i cukru trzcinowego-Dark Muscovado. Po przestudzeniu dodatkowo oprószyłam ciasto cukrem pudrem.... i gotowe ;).

Piknik majowy Szybkie ciasto bananowe
składniki:
źródło-Mała cukierenka
  • 4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
  • 3/4 szklanki cukru (dałam pół szklanki-cukru trzcinowego)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pszenno-gryczana)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 50g roztopionego masła
  • 100g dowolnych bakalii (u mnie orzechy mieszane i suszone banany)



wykonanie:
Do miski przesiać mąkę z sodą.
W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, obrane ze skóry i cukier, wymieszać. Dodać mąkę,roztrzepane jajko, schłodzone roztopione masło,rozdrobnione bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać wszystko łyżką,do całkowitego połączenia składników.
Ciasto przełożyć do standardowej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji "góra – dół ", ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.U mnie czas pieczenia około godziny.Ten ostateczny moment sprawdzam poprzez nakłucie drutem krawieckim,czy na pewno ciasto w środku dopieczone.

Majówko trwaj
 
Wiosno trwaj
 
Weekendzie trwaj
 




.......wrócimy do pracy naładowani energią 

Ja chociaż trochę pracuję,to i tak czuję klimat błogości miasta

nie hałasliwego,nie gnającego do nikąd...

Jak zatrzymać te chwile w codzienności ?


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...