środa, 30 stycznia 2013

zima na krótko.....i muffiny z makiem

 Zima zawitała na krótko,z bajkowymi klimatami-ciesząca jednych,bo: czas na sanki,na spacer,na urlop....a innym uprzykrzająca życie codzienne,bo: grypa szaleje,bo zimno,bo ciężko dotrzeć do pracy,bo fizyczna niemoc dla starszych i schorowanych....
Komu jednak siły pozwolą,do herbaty z cytryną,albo sokiem malinowym....słodki poczęstunek,a muffiny na szybko akurat w sam raz,by urozmaicić zimową codzienność....



Składniki:

MOKRE:

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • pół szklanki oleju słonecznikowego

SUCHE:
  • 2 szklanki mąki   (pszenna krupczatka+pszenna tortowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płaska sody 
  • łyżka-dwie fruktozy
  • dodatkowo: puszka gotowej masy makowej z bakaliami

WYKONANIE:__________________________________________________
  • jajka ubijamy z fruktozą,dodajemy śmietanę i olej,wszystko łączymy razem
  • mąki mieszamy ze sobą,przesiewamy przez sito,dodajemy pozostałe suche składniki.
  • składniki suche łączymy z mokrymi,ubijamy wszystko mikserem.
  • wypełniamy muffinki odrobiną ciasta,wkładamy w środek po łyżce masy makowej,na wierzch uzupełniamy znowu odrobiną ciasta.
  • pieczemy około 40min w temp.ok.200 stopni. 


sobota, 12 stycznia 2013

prosta sałatka warzywna.... a królowa sałatek

















To ten typ sałatek,które zna każdy dom,kroi każda rodzina,na co dzień i na święta,bo warzywa i jajka z reguły zawsze są pod ręką.Z tą sałatką można dzień zaczynać,jak i kończyć,bo jest lekka i smaczna.
A dodatek zieleniny nadaje jej świeżości o każdej porze roku.I chociaż chętnie sięgam po nowości,to na świątecznym stole wypatruję też tradycyjnych potraw i degustuję je ze smakiem.... ;)

Składniki:
  • duże kwaśne jabłko
  • duży ziemniak
  • duża pietruszka -korzeń
  • duża marchewka
  • pęczek koperku świeżego
  • 2-3 jajka
  • przyprawy:sól ,pieprz
  • łyżeczka musztardy 
  • 2-3 łyżki czubate majonezu
Wykonanie:
Jabłko umyć,obrać,pokroić na ćwiartki,wydrążyć gniazdo nasienne,posiekać na drobno.
Ziemniaki ,marchewkę,pietruszkę ugotować w łupinach,po przestudzeniu obrać z łupin,pokroić na drobno.
Koperek posiekać na drobno.
      Jajka umyć, ugotować na twardo,schłodzić,obrać ze skorupek,posiekać na drobno.
      Wszystkie składniki połączyć ze sobą,
      Doprawić przyprawami i sosem majonezowo-musztardowym,
      Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

      środa, 9 stycznia 2013

      pieczona karkówka z żurawiną

      Już kiedyś pisałam,że w naszym rodzinnym domu mięsa nadziewane owocami nie były zbyt popularne.
      Pamiętam jak zrobiłam u siostry schabowe zapiekane z ananasem,którymi zachwycał się szwagier....niestety ojciec na to danie nie zareagował już tak przychylnie,doceniając zdecydowanie smak tradycyjnego ich przygotowania....
      Dlatego nic na siłę,niech każdy je jak lubi najbardziej....
      A mnie karkówka u Basi zachwyciła,a tym bardziej kiedy jej gospodyni zdradziła mi rąbka tajemnicy jej łatwego sposobu przygotowania...Ja mój przepis odrobinę zmodyfikowałam ,wzbogacając go czosnkiem i nalewką malinową,natomiast pominęłam śliwki,które równie dobrze komponują się z żurawiną,ale ich nie miałam.Karkówka wyszła krucha i myślę godna polecenia dla smakoszy ,którzy nie boją się łączyć mięso z owocami,i ostrymi przyprawami.


      Składniki:
      • dowolny kawałek karkówki bez kości
      • przyprawa korzenna do mięsa (u mnie ok.1/2 opakowania)
      • żurawina suszona lub przetworzona (garść-dwie)
      • suszone (ja pominęłam)
      • ząbek czosnku 
      • oliwa (kilka łyżek)śliwki
      • nalewka wedle uznania (ok.pół szklanki)
      • dodatkowo : rękaw do pieczenia
      Wykonanie:
      Karkówkę przekrawamy na pół lub robimy kieszenie.


      Napełniamy żurawiną  i czosnkiem posiekanym na drobno.
      Obtaczamy karkówkę w przyprawie.
      Wkładamy do rękawa,zamykamy z jednej strony,polewamy oliwą i nalewką,zamykamy z drugiej strony.
      Wkładamy do lodówki do schłodzenia i nasiąknięcia przyprawami (najlepiej na noc).
      Pieczemy w rękawie dnia następnego dobrą godzinę w temp.180 stopni,bez termobiegu.
      Samym wyglądem może ta karkówka nie zachwyca,ale smakuje okej,polecam....

      wtorek, 8 stycznia 2013

      piersi drobiowe w sosie majonezowo-chrzanowym


      Składniki:
      • 2 piersi drobiowe
      • sos: 2 łyżki majonezu+2 łyżki chrzanu ze słoiczka
      • przyprawa do kurczaka , sól
      • jajko surowe
      • oliwa do smażenia+pół szkl. wody
      Wykonanie: 

      Piersi lekko ubić tłuczkiem,
      Doprawić solą i przyprawą do kurczaka,posmarować sosem.
      Jajko ubić widelcem,obtoczyć gotowe filety drobiowe,
      Smażyć na gorącym oleju,pod koniec smażenia podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok.20 minut.
      Gotowe piersi podajemy z ziemniakami,ryżem,kaszami  i "bukietem warzywnym" wedle upodobania.

      LinkWithin

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...