krem:
3 łyżki mielonego chudego twarogu+serek homogenizowany ,wymieszać,dodać łyżkę słodziku i kilka kropli aromatu śmietankowego.
Rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny w małej ilości wrzątku,wymieszać z masą twrogową,wstawić do lodówki do stężenia.
ciasto:
2 jajka (żółtka oddzielić od białek),białka ubić mikserem na sztywną pianę,z odrobiną soli.
Do żółtek dodać trzy łyżki otrębów owsiano-pszennych,łyżeczkę cacao,łyżeczkę proszku do pieczenia,łyżeczkę skrobi kukurydzianej,łyżkę słodziku,pół serka homogenizowanego.
Wymieszać wszystko razem.
Ciasto włożyć do małej tortownicy,wyłożonej papierem do pieczenia,piec pół godziny w temp.180 stopni C.
poncz:
w ok.pół szklanki wrzątku rozpuszczamy 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,dodajemy pół łyżeczki słodziku,kilka kropli aromatu rumowego.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół,skrapiamy obydwie części ponczem,przekładamy kremem twarogowym.
schładzamy ciasto w lodówce....smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).