Placki ziemniaczane są jednym z naszych ulubionych dań na szybko,no nie licząc czasu kiedy przypada Moni ich tarcie ręczne na tarce,ale kiedy się już z tym uporamy to placuszki smażą się błyskawicznie. Przeważnie tradycyjne placki ziemniaczane jem z kwaśną śmietaną, posypane szczyptą cukru, ale dzisiaj wersja bardziej wytrawna,i podajemy je z sosem czosnkowym. Tym razem wersja placków ziemniaczanych z dodatkiem dużej utartej cebuli i żółtym serem ,bowiem ziemniaki były mocno wodniste,a nie chciałam "pakować"do nich mąki,stąd pomysł dodania wiórków żółtego sera,który podczas topienia w trakcie smażenia,nadał placuszkom ładnego kształtu i wyjątkowego smaku.
placki ziemniaczane
....z żółtym serem i cebulą,na ostro
składniki:
Placki ziemniaczane są jednym z naszych ulubionych dań na szybko,no nie licząc czasu kiedy przypada Moni ich tarcie ręczne na tarce,ale kiedy się już z tym uporamy to placuszki smażą się błyskawicznie. Przeważnie tradycyjne placki ziemniaczane jem z kwaśną śmietaną, posypane szczyptą cukru, ale dzisiaj wersja bardziej wytrawna,i podajemy je z sosem czosnkowym. Tym razem wersja placków ziemniaczanych z dodatkiem dużej utartej cebuli i żółtym serem ,bowiem ziemniaki były mocno wodniste,a nie chciałam "pakować"do nich mąki,stąd pomysł dodania wiórków żółtego sera,który podczas topienia w trakcie smażenia,nadał placuszkom ładnego kształtu i wyjątkowego smaku.
- 1 kg ziemniaków
- 100 g żółtego sera we wiórkach
- 1 duża biała cebula
- 1 -2 jajka
- 1 łyżeczka carry
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy ziemniaczanej.
Z masy ziemniaczanej odlać nadmiar wody i dodać jajko,żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, zioła prowansalskie,carry oraz sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Na średniej patelni rozgrzać olej i układać placki, nakładając cienką warstwę masy ziemniaczanej (1-1,5 łyżki na placek). Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia.