Fotka zaczerpnięta z galerii internetowej. |
No fakt,jednak każdy robi ją ździebko inaczej,co sprawia,że każdy ma na nią odrębny patent.
Jakkolwiek by nie było,jest to wygodna sałatka na co dzień, jak i na świąteczne party,a Pyza narobiła mi na nią smaka,czyli w sam raz na sylwestrowy wieczór.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1 średnia pietruszka (korzeń+natka zielona)
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego 400 g
- 1 puszka kukurydzy konserwowej 400g
- 4-5 ogórków kiszonych
- 2 średnie ziemniaki
- 3-4 łyżki majonezu lub wg upodobania
- 2 łyżeczki musztardy Dijon do smaku - sól, pieprz mielony
- opcjonalnie plaster szynki,dla tych co nie mogą obyć się bez mięska.
Wykonanie:
- Marchewki,pietruszkę i ziemniaki gotujemy w łupinach,dopiero po przestudzeniu obieramy ,kroimy na drobną kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo,po schłodzeniu obieramy ze skorupek,siekamy na drobne kawałeczki.
- Ogórki obieram ze skórek,kroimy na drobne kawałeczki,odcedzamy na sitku.
- Jabłko myjemy,obieramy ze skórki,wydrążamy gniazdo nasienne ,kroimy w drobną kostkę.
- Groszek i kukurydzę odcedzamy z wody na sicie.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy musztardę i majonez, na koniec dodajemy zieleninę posiekaną na drobno.
- Gotową sałatkę schładzamy w lodówce.