Ponoć żeby jajecznica z kurkami była smaczna, trzeba pamiętać głównie o dwóch zasadach. Po pierwsze: aby kurek nie smażyć zbyt długo, bo stwardnieją... i druga zasada, by z przygotowaniem jajecznicy się nie spieszyć . Zatem jajecznica z kurkami to świetny pomysł na śniadanie w takie dni tygodnia.... kiedy po przebudzeniu mamy czas , i nikt ani nic nie goni nas....Gotową jajecznicę podajemy z chrupiącymi grzankami lub świeżym pieczywem....smacznego .....
- 3-4 jajka
- 2 garści kurek
- mała cebula
- śmietana ok.50 ml (dowolna)
- 2 łyżki masła
- szczypta dowolnie:(szczypiorek,pietruszka,koperek )
- szczypta soli
- szczypta czarnego lub kolorowego, świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta suszonych pomidorów z czosnkiem (opcjonalnie)
wykonanie:
Kurki dokładnie czyścimy i bardzo krótko myjemy pod bieżącą wodą,duże kroimy na połówki albo ćwiartki , mniejsze pozostawiamy w całości.
Cebulę obieramy i kroimy na drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy przez ok.2 minuty, cały czas mieszając.
Kiedy cebula lekko będzie zeszklona, dodajemy kurki i smażymy przez ok.5 minut, często mieszając .Nastepnie dodajemy śmietanę .
Na końcu dodajemy jajka w całości lub roztrzepane widelcem, doprawiamy jajecznicę solą i pieprzem,opcjonalnie szczyptą suszonych pomidorów z czosnkiem ,całość mieszamy i smażymy do ulubionej konsystencji .... z kurkami lepiej jednak smakuje dobrze ścięta...
Gotową jajecznicę posypujemy dowolną zieleniną ,jeśli dajemy świeżą,lub pod koniec smażenia,gdy dajemy suszoną.
uwaga:
uwaga:
Jajecznicę można również przygotować z mrożonych kurek.
Należy je wrzucić nierozmrożone na patelnię i smażyć odpowiednio dłużej, ale można też rozmrozić kurki, dokładnie wysuszyć i dopiero wrzucić na patelnię, jak kto woli ...