składniki:
*pół główki sałaty lodowej
*garść oliwek (u mnie z nadzieniem paprykowym)
*ćwiartka melona
*2 łyżki fety w zalewie oliwnej z przyprawami
*ser mozzarella,kulka
*jogurt naturalny z musli
*opcjonalnie przyprawy wedle uznania
Mozzarella – ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu.
Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku bawół domowy (Bubalus bubalis), względnie z mleka krowiego bądź ich mieszanki. Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków (kęsów) o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej, m.in. lazanii, sałatki caprese i większości rodzajów pizzy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mozzarella
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).