Ciasteczka wielkanocne w kolorze niebiańskim
źródło -blog Doroty (ciasto jak i lukier)
- 180 g zimnego masła
- 200 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko (białko pozostawiamy na lukier)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać dowolne kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej , zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
Przestudzone lukrować wedle upodobania.
Kto nie lubi lukrowanych, można przed upieczeniem ciastka posypać odrobinę kryształem, lub bez dodatków,też smakują.
Kto nie lubi lukrowanych, można przed upieczeniem ciastka posypać odrobinę kryształem, lub bez dodatków,też smakują.
składniki:
na lukier królewski:
- 90 g białka kurzego
- 445 g cukru pudru
- 5 - 7 kropli soku z cytryny (może być w butelce) lub 4 - 5 kropli białego octu winnego
Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem. Przelać je do czystego, suchego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem przecedzić białko przez drobne sitko, np. od herbaty.
Lukier ucieramy przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach . Nie wolno ubijać zbyt szybko gdyż spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. Gotowy lukier powinien być gładki,bez grudek, nie spływający ze szpatułki . Jest to podstawowy przepis do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza.
Z papieru do pieczenia robimy tutkę, odcinamy końcówkę, wypełniamy lukrem królewskim i dekorujemy ciasteczka (czasem używam też strzykawki ,przeznaczonej do dekoracji ciast).
Uwaga: do wyciskania kształtów, kwiatków, postaci, szczegółów - na każde 175 g gotowego powyższego lukru należy dodać 1 łyżkę przesianego cukru pudru i wymieszać (nie ubijać). Wtedy lukier jest bardziej gęsty.
W każdym przypadku, jeśli lukier jest zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - więcej białka.
Do gotowego białego lukru dodałam odrobinę soku jagodowego i trochę niebieskiego pisaka spożywczego,łącząc dowolnie w małych pojemniczkach stopniowo lukier,tak powstały różne odcienie i barwy na ciasteczkach.Część ciastek po nałożeniu lukru posypałam też drobnym kryształem.Do zrobienia oczek można użyć pisaka,jak i gotowych dekoderów np.z czekolady.
A święta tuż..tuż,następna niedziela będzie już Wielkanocna.
Cudonwe i na dodatek doskonale pasują do zielonego i żółtego, piękne :-)
OdpowiedzUsuń