No dobra...dostałam reprymendę za brak warzyw i większej ilości wody w obecnym czasie upałów... Niestety czasem mi się zdarza zaniedbać w codziennym menu pożywnej dawki warzywno-owocowej, dlatego kiedy już mam kosz z ich bogactwem , najczęściej wykorzystuję je do sałatek w wiosenno-letniej odsłonie. Niekiedy mały nakład pracy, daje pożywną bombę witaminową, i pasuje zarówno do dań głównych jak i do śniadaniowych kanapek. A obecny sezon na lekkie sałaty daje możliwość łączenia je na wszelkie sposoby: z warzywami, owocami, bakaliami, nabiałem .... co komu bardziej pasuje i jak kto woli. Jednak trzeba pamiętać , że smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu ;).
mix sałat fit
.....w owocowo-słonecznikowym wydaniu
składniki:
- mix sałat fit (1 opakowanie) posiekanych na drobno
- granat (same pestki)
- gruszka bez pestek
- melon bez pestek (pół małego)
- suszone pomidory w oliwie (4-5 szt.)
- kilka oliwek
- garść-dwie słonecznika (mogą być też orzechy)
wykonanie:
Wszystkie składniki (owoce i warzywa) kroimy na drobno,jedynie pestki granatu dajemy w całości, doprawiamy do smaku przyprawami (solą i szczyptą imbiru) .
Całość skrapiamy oliwą z pomidorów ,schładzamy w lodówce i gotowe.
Przed podaniem sałatkę posypujemy uprażonym na patelni słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).