Przy okazji buszowania pomiędzy stoiskami straganowymi, natknęłam się na stoisko z dyniami .... jadalnymi i ozdobnymi. Podziwiając ich kształty i kolory, zostałam zapytana znienacka ... do czego chciałabym ją użyć? Właściwie, bardziej na odczepnego odpowiedziałam .... do zupy/ kremu. Polecam dynię orzechową ... usłyszałam w odpowiedzi. I tak od słowa do słowa ... i wróciłam z jej sporym kawałkiem. Zatem na obiad tym sposobem, zupa / krem dyniowa ... o smaku orzechowym.
krem z dyni o smaku orzechowym ....
z imbirem i kardamonem
składniki:
- ok.kilograma obranej i oczyszczonej dyni orzechowej
- 1 duża cebula czerwona
- 1 obrana duża marchew
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- 1 łyżka oleju z dyni
- przyprawy: sól, kardamon, imbir, pieprz kolorowy
- garść mielonych orzechów
- pęczek koperku zielonego
Wykonanie:
Dynię i marchewkę kroimy w kostkę, cebulę w plastry, podsmażamy na patelni, na oliwie z oliwek połączonej z masłem, pod koniec dodajemy posiekany czosnek.
Następnie podsmażone warzywa przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy bulionem, olejem z dyni, i sokiem pomarańczowym. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, następnie dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy orzechy zmielone.
Gorąca zupę przelewamy do bulionówek, posypujemy posiekanym koperkiem, podajemy z grzankami chlebowymi (z ziołami prowansalskimi lub czosnkiem) .Smacznego :).
Polecam również:
Następnie podsmażone warzywa przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy bulionem, olejem z dyni, i sokiem pomarańczowym. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, następnie dokładnie miksujemy i przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy orzechy zmielone.
Gorąca zupę przelewamy do bulionówek, posypujemy posiekanym koperkiem, podajemy z grzankami chlebowymi (z ziołami prowansalskimi lub czosnkiem) .Smacznego :).
Mmm, musiała smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń