Nasiona chia -szałwia hiszpańska nie mają żadnego wyraźnego smaku. Słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl , znaczącego oleisty. Obecna nazwa meksykańskiego stanu Chiapas pochodzi od "chia" wody lub rzeki w języku nahuatl. Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3,i co ważne dla osób na diecie, jej nasiona nie zawierają glutenu. Zaleca się stosowanie nasion chia regularnie ,bowiem poprawiają one funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na strukturę kości i mięśni.
Do deserów zaleca się spożywać je wcześniej namoczone, zachowują się podobnie jak siemię lniane , wtedy miękną i robi się z nich kleik. W postaci suchej ,podobne są do sezamu, i zaleca się je do ciast chlebowych. Pierwszy raz jadłam je w postaci puddingu , schłodzonego w lodówce z musem z mango, ale korzystając z pomysłów blogowych np. klik , zrobiłam też wersję na ciepło. Pudding z nasion i mleka sam w sobie jest mdły, zatem podstawą smaku są głównie dodatki typu: świeże owoce, musy, syropy czy dowolny cukier.
kokosowy pudding chia z malinami w syropie
składniki (2 porcje) :
- szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 3 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego
- szczypta dowolnego cukru do smaku
- do dekoracji: maliny świeże lub w syropie + płatki kokosowe + syrop z agawy/klonowy
wykonanie:
w wersji na zimno:
Gotowy pudding wylewamy do pucharków lub mniejszych słoiczków, dodajemy garść świeżych malin z ulubionym syropem np.z agawy lub jak u mnie malin przetworzonych w syropie.
Dekorujemy płatkami / wiórkami kokosowymi.
w wersji na ciepło:
Do rondelka wsypujemy nasiona chia, wlewamy całe mleko, dodajemy cukier lub pastę waniliową i zagotowujemy na średnim ogniu.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby można rozcieńczyć pudding dodatkowym dowolnym mlekiem, dosłodzić dowolnym cukrem lub syropem z agawy/ klonowym.
Gotowy pudding przelać do salaterek lub słoiczków,schłodzić.
Podawać z ulubionymi owocami świeżymi lub przetworzonymi.
Witaj robiłam podobny pudding tylko użyłam naturalnego mleka krowiego i troszkę miodu, tez wyszło super oczywiście do tego dowolne owoce, można eksperymentować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMożna też łączyć mleko kokosowe z innym mlekiem według upodobania,jak i owoce oczywiście.Smakuje też z musami owocowymi.....Pozdrawiam.
Usuń