środa, 13 kwietnia 2011

pasztet z żurawiną


składniki
*pół kg mielonego z indyka
*pół kilograma mielonego z szynki wieprzowej
*2 jajka
*2 łyżki miękkiego masła
*1/2-1 szklanki żurawiny
*2 łyżki otrębów (owsiano -pszennych)
*zioła prowansalskie,sól,pieprz

żurawinę zalewamy wrzątkiem,by zrobiła się miękka.

mięso drobiowe i wieprzowe mielimy,dodajemy pozostałe składniki (bez żurawiny),łączymy je ze sobą.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia,układamy warstwę mięsa ,nastepnie przekładamy odcedzoną żurawinę, i na to kolejna warstwa mięsa.

Zapiekamy w temp.180 stopni koło 1,5 godziny.
Uwaga!! w trakcie pieczenia wydzielają się "soki ",ja by skrócić czas pieczenia po prostu je odlałam.

1 komentarz:

  1. W moim rodzinnym domu,mięsa z owocami nie są tradycją.Jednak,dla świątecznego urozmaicenia polecam,bo mają swój niepowtarzalny smak... ;)

    OdpowiedzUsuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...