Wypróbowany przepis mojej siostry Małgosi:).
Ciasto szybkie, z przedłużoną datą ważności do spożycia,bo nawet ciut wyschnięte smakuje do kawusi idealnie. A kompozycja bakalii nadaje ciastu specyficznego smaku i aromatu,a określony kolor bakalii również ciekawych kolorów.
keks...błyskawiczny
składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- kostka Kasi (lub masła)
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- bakalie [10 dag rodzynek,5 dag.suszonych śliwek,5 dag migdałów,5 dag suszonych moreli,5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy]
wykonanie:
Rodzynki sparzyć na 5 minut,odsączyć,
śliwki i morele pokroić na drobno,migdały sparzyć,obrać ze skórki,osuszyć i posiekać.
Wszystkie bakalie oprószyć łyżką mąki.
Jajka (żółtka oddzielić od białek),kostkę masła utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać mąkę,proszek ,bakalie,wymieszać wszystko,ubić białka,połączyć wszystko.
Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto,piec ok.1 godziny w temp.190 stopni,po upieczeniu zostawić na chwilę w ciepłym piekarniku.
Wierzch wedle upodobania posypać cukrem pudrem,albo polukrować.
skoro Małgosi to musi być pyszny Basiu - wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuń