środa, 16 lipca 2014

dżem z jeżyn... z latem na wsi


Dżemy....soki.....galaretki....co kto lubi/woli ...??

Jeżyny pięknie obrodziły,tylko czekają na słońce by pięknie też dojrzały , wtedy zdecydowanie mniej użyjemy "sztucznego" cukru, a potem to już domowa przetwórnia uruchomiona na maksa..... no i czas na wielkie przetwarzanie. U nas w rodzinnej kuchni największym powodzeniem cieszą się soki jeżynowe, jednak troche też zamrażamy, by w sezonie zimowym móc wykorzystać je do ciasta, koktajli. Kilka słoiczków dżemów pestkowych też pozostawiam, bo czasami na takie przychodzi ochota....i dzisiaj właśnie na nie przepis....niezbyt słodkie, z wanilią i rumem, choć w słoikach zapasteryzowanych, to już w głowie od rumu raczej się nie zakręci.... polecam serdecznie....

dżem z jeżyn....z latem na wsi

składniki :


  • 1,5 kg jeżyn
  • pół kilograma cukru kryształu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • ok.pół szklanki rumu

wykonanie:


Jeżyny myjemy, odsączamy na sicie. Przygotowujemy garnek z z grubym dnem ,wrzucamy jeżyny i zasypujemy niewielka ilością cukru,by lepiej puściły sok w trakcie podgrzewania. Gdy chcemy uzyskać dżem bezpestkowy należy przetrzeć pulpę owocową przez sito na samym początku, gdy masa jest maksymalnie rozrzedzona, a po pozbyciu się pestek rozpoczynamy właściwe smażenie i zagęszczanie dżemu. Pestek możemy się pozbyć w całości lub tylko z części pulpy owocowej. Jeśli nie przeszkadzają nam pestki smażymy dżem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Najlepiej smażyć dżem 2-3 dni po ok. 30 minut w kilku etapach. W ostatnim dniu wysmażania dodaję pozostały cukier, rum, cukier waniliowy. Taką praktykę stosowała zawsze w domu rodzinnym mama, twierdząc, że dżem mniej bulgocze podczas wysmażania bez cukru, i mniej się przepala.

Gdy dżem uzyska zadawalającą konsystencję wkładamy go do  wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem .Do dłuższego przechowania zaleca się zastosowanie pasteryzacji.





.....i letnie migawki, w rodzinnym ogrodzie ;)




2 komentarze:

  1. Tak można wypoczywać :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto docenić,co się ma w zasięgu,pozdrawiam ;).

      Usuń

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...