Przy okazji buszowania po fejsbuku natknęłam się na koktajl prowadzący do Kwestii smaku, a ponieważ miałam krem dyniowy z dnia poprzedniego , akurat z szczyptą imbiru, postanowiłam wykorzystać pomysł lekko modyfikując składniki, które dominowały w kuchni. Ale pomysł samodzielnie przygotowanego mleka kokosowego , pewnie chętnie wykorzystam jeszcze do przygotowania koktajlu. Zatem dzisiaj nieco uproszczony koktajl/deser dyniowo korzenny....z syropem z agawy i kawałkami banana. Z dyni,którą przytragałam z gościny u wujostwa ,z okazałej sztuki wyszedł mi litrowy słój dyniowego purée.
koktajl/deser dyniowo-bananowy....z imbirem i cynamonem
składniki :
- 200 g purée z pieczonej dyni *
- 1/2 obranego banana
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego (lub brązowego cukru) /u mnie syrop z agawy/
- 250 ml mleka kokosowego /u mnie gotowy jogurt waniliowy/
- opcjonalnie do dekoracji: bita śmietana, cukier trzcinowy i cynamon.
Wszystkie składniki miksujemy przez ok. 1 - 2 minuty na gładki koktajl.
U mnie dodatkowo dodałam kawałki z pół banana,pokrojone w krążki.
Koktajl/deser po wierzchu posypałam cynamonem.
*Jak upiec dynię: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki.
Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo
będzie zagłębiał się w miąższu).
Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni,zmiksować ja blenderem na gładkie purée.
Odmierzyć potrzebną ilość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).