piątek, 28 listopada 2014

placki ziemniaczane z żółtym serem i cebulą,na ostro.




Placki ziemniaczane są jednym z naszych ulubionych dań na szybko,no nie licząc czasu kiedy przypada Moni ich tarcie ręczne na tarce,ale kiedy się już z tym uporamy to placuszki smażą się błyskawicznie. Przeważnie tradycyjne placki ziemniaczane jem z kwaśną śmietaną, posypane szczyptą cukru, ale dzisiaj wersja bardziej wytrawna,i podajemy je z sosem czosnkowym. Tym razem wersja placków ziemniaczanych z dodatkiem dużej utartej cebuli i żółtym serem ,bowiem ziemniaki były mocno wodniste,a nie chciałam "pakować"do nich mąki,stąd pomysł dodania wiórków żółtego sera,który podczas topienia w trakcie smażenia,nadał placuszkom ładnego kształtu i wyjątkowego smaku.

placki ziemniaczane 

                       ....z żółtym serem i cebulą,na ostro


składniki:


    Placuszki i racuszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g żółtego sera we wiórkach
  • 1 duża biała cebula
  • 1 -2 jajka
  • 1 łyżeczka carry
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • olej do smażenia
wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy ziemniaczanej.
Z masy ziemniaczanej odlać nadmiar wody i dodać jajko,żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, zioła prowansalskie,carry oraz sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Na średniej patelni rozgrzać olej i układać placki, nakładając cienką warstwę masy ziemniaczanej (1-1,5 łyżki na placek). Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia.

1 komentarz:

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...