poniedziałek, 28 września 2015

syrop z mięty....i nalewka






Mój ulubiony napój, z listków świeżej mięty, używany praktycznie o każdej porze roku. W letnie dni lubimy syrop miętowy rozcieńczony z wodą gazowaną , wspaniale odnajduje się też w towarzystwie kostek lodu. Napar z liści świeżej mięty i zielonej herbaty pozwoli każdemu rozpoznać smak herbaty po marokańsku-np.zobacz tutaj,ale również dodaję syrop lub świeże jej listki do herbaty czarnej z dodatkiem cytryny. Najbardziej aromatyczna i terapeutyczna jest w postaci świeżych liści. Suszona sprawdza się w naparach oraz przetworach. Cudnie komponuje się z takimi dodatkami jak: imbir, melisa, kora cynamonowa , miód,skórką lub sokiem cytrynowym ... wtedy współtworzy wspaniały napar, skuteczny w walce z przeziębieniami. Mięta bierze udział w regulacji pracy wątroby, rozluźnieniu organizmu , skuteczna na problemy żołądkowe, drażliwość przewodu pokarmowego, wzdęcia lub poranne mdłości. Korzystnie wpływa też na działanie dróg oddechowych, rozszerzając je i ułatwiając im funkcjonowanie. Ponadto mięta nadaje potrawom zupełnie inny posmak. Swoje zastosowanie mięta odnajduje także poza kuchnią ,uwielbiam jej zapach w paście do zębów lub w kąpieli.... jej aromat daje orzeźwienie i rozluźnienie. Czego zatem chcieć więcej?. Zatem dzisiaj dobrodziejstwo rodzinnej piwnicy, a przepis wypróbowany w pierwszej kolejności przez starszą siostrę... polecamy ;).

Proponuję również sprawdzić przepis na syrop z mniszka lekarskiego.


syrop z mięty

źródło -klik


składniki:

  • ok. 30 gałązek mięty
  • 50 dag cukru
  • sok z cytryny 
  • 2 litry wody
wykonanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny.


Miętę starannie myjemy.


Do gorącego syropu wkładamy gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godziny.


Następnie wyjmujemy miętę, syrop przecedzamy i zagotowujemy.

Jeszcze gorący syrop przelewamy do słoiczków lub butelek i od razu zakręcamy. 


Do dłuższego przechowywania jednak pasteryzujemy.

II wariant

składniki:
  • 40 gałązek świeżej mięty
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
wykonanie:

Gałązki mięty myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

Na drugi dzień odcedzamy i do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 40 minut i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. 

Nie ma potrzeby pasteryzacji soku do bieżącego spożycia,jednak kiedy mamy większy jej zapas pasteryzujemy.



nalewka miętowa-miętówka

źródło-klik

składniki

  • ok. 100 g mięty (same listki)
  • 400 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • szklanka wody
  • 0,7 l wódki, lub 0,5litra spirytusu.
wykonanie:

Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny.

Listki mięty dokładnie myjemy i zalewamy gorącą zalewą. Studzimy.


Przekładamy do 1,5 litrowego słoja lub butelki. Zalewamy alkoholem. 


Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. 

Po tym czasie można przecedzić miętówkę, aby uzyskać klarowny płyn. Rozlać do butelek. 

Przechowywać w chłodnym miejscu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...