Mój ulubiony napój, z listków świeżej mięty, używany praktycznie o każdej porze roku. W letnie dni lubimy syrop miętowy rozcieńczony z wodą gazowaną , wspaniale odnajduje się też w towarzystwie kostek lodu. Napar z liści świeżej mięty i zielonej herbaty pozwoli każdemu rozpoznać smak herbaty po marokańsku-np.zobacz tutaj,ale również dodaję syrop lub świeże jej listki do herbaty czarnej z dodatkiem cytryny. Najbardziej aromatyczna i terapeutyczna jest w postaci świeżych liści. Suszona sprawdza się w naparach oraz przetworach. Cudnie komponuje się z takimi dodatkami jak: imbir, melisa, kora cynamonowa , miód,skórką lub sokiem cytrynowym ... wtedy współtworzy wspaniały napar, skuteczny w walce z przeziębieniami. Mięta bierze udział w regulacji pracy wątroby, rozluźnieniu organizmu , skuteczna na problemy żołądkowe, drażliwość przewodu pokarmowego, wzdęcia lub poranne mdłości. Korzystnie wpływa też na działanie dróg oddechowych, rozszerzając je i ułatwiając im funkcjonowanie. Ponadto mięta nadaje potrawom zupełnie inny posmak. Swoje zastosowanie mięta odnajduje także poza kuchnią ,uwielbiam jej zapach w paście do zębów lub w kąpieli.... jej aromat daje orzeźwienie i rozluźnienie. Czego zatem chcieć więcej?. Zatem dzisiaj dobrodziejstwo rodzinnej piwnicy, a przepis wypróbowany w pierwszej kolejności przez starszą siostrę... polecamy ;).
Proponuję również sprawdzić przepis na syrop z mniszka lekarskiego.
syrop z mięty
źródło -klik
składniki:
- ok. 30 gałązek mięty
- 50 dag cukru
- sok z cytryny
- 2 litry wody
Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny.
Miętę starannie myjemy.
Do gorącego syropu wkładamy gałązki mięty i odstawiamy na ok. 24 godziny.
Następnie wyjmujemy miętę, syrop przecedzamy i zagotowujemy.
Jeszcze gorący syrop przelewamy do słoiczków lub butelek i od razu zakręcamy.
Do dłuższego przechowywania jednak pasteryzujemy.
II wariant
składniki:
- 40 gałązek świeżej mięty
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
wykonanie:
Gałązki
mięty myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
Na drugi
dzień odcedzamy i do wywaru dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze
40 minut i przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry
dnem.
Nie ma potrzeby pasteryzacji soku do bieżącego spożycia,jednak kiedy mamy większy jej zapas pasteryzujemy.
Nie ma potrzeby pasteryzacji soku do bieżącego spożycia,jednak kiedy mamy większy jej zapas pasteryzujemy.
nalewka miętowa-miętówka
źródło-klik
składniki
- ok. 100 g mięty (same listki)
- 400 g cukru
- sok z 1 cytryny
- szklanka wody
- 0,7 l wódki, lub 0,5litra spirytusu.
Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryny.
Listki mięty dokładnie myjemy i zalewamy gorącą zalewą. Studzimy.
Przekładamy do 1,5 litrowego słoja lub butelki. Zalewamy alkoholem.
Odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie.
Po tym czasie można przecedzić miętówkę, aby uzyskać klarowny płyn. Rozlać do butelek.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).