Dżem o smaku kwaskowatym,bo taki naturalny smak wiśni i porzeczek,który przebija w przetworach,a też ciekawie komponuje się w połączeniu słodkiego smaku malin i czereśni,z odrobiną cukru.....
W te owoce obecnie sady są bogate,a i miejskie stragany,zatem warto korzystać.
Czyli tak:
- 2kg owoców mieszanki owocowej (wiśnie,czerwone porzeczki,czereśnie,maliny)
- pół kilograma cukru
Wykonanie:Owoce zasypuję cukrem,pozostawiam na noc do wypuszczenia soku.Następnego dnia smażę dobrą godzinę.Wkładam ciepły dżem,do gorących słoików,odwracam do góry dnem do schłodzenia.W przypadku dłuższego przechowania-pasteryzuję koło 15 minut,przez zagotowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).