Sałatka w kolorze żółtym,a może kanarkowym...jak kto woli ?
Przypomniała mi się pewna zabawna historia mojej koleżanki z lat szkolnych. Zatroskany nauczyciel przed maturą,dawał rady...:"kiedy nie wiecie jak napisać dany wyraz np.żółty, nie panikujcie na maturze, tylko napiszcie kanarkowy,też będzie dobrze ". Po latach z sentymentem wraca się do lat,kiedy szacunek był do nauczyciela i troska nauczycieli o uczniów. Osobiście lubiłam język polski....,ale dzisiaj nie o tym, dzisiaj zatem sałatka w kolorze wiosny, skoro za oknem tyle słonecznych promieni uprzyjemniało dzień.
sałatka w kolorze kanarkowym
składniki:
- woreczek ryżu białego
- puszka kukurydzy standardowa
- puszka ananasa w kawałkach standardowa
- kawałek kurczaka z grilla (białe mięso)
- łyżeczka carry,szczypta kurkumy,sól
- majonez
- dodatkowo:litr wrzątku do ugotowania ryżu+pół łyżki carry+płaska łyżeczka soli.
Ryż gotujemy we wrzątku z dodatkiem carry i soli (jak gotować ryż ?),pozostawiamy do przestudzenia.
Kukurydzę z puszki odcedzamy z wody.
Ananasa z puszki,w kawałkach odcedzamy z soku.
Mięso drobiowe ,pokrojone w drobną kostkę,obtaczamy w carry i kurkumie.
Wszystkie składniki mieszamy w misce,doprawiamy ,w miarę potrzeby, solą i dodajemy majonez,wedle upodobania.
Gotową sałatkę przekładamy do szklanego naczynia,chłodzimy w lodówce.
Kiedy poczekamy do następnego dnia sałatka nabierze ciekawych barw i smaku ;).
Uprzyjemni stół,nawet w mroźny zimowy dzień....dodaję ją do akcji "tęczy smaków".
Gotową sałatkę przekładamy do szklanego naczynia,chłodzimy w lodówce.
Kiedy poczekamy do następnego dnia sałatka nabierze ciekawych barw i smaku ;).
Uprzyjemni stół,nawet w mroźny zimowy dzień....dodaję ją do akcji "tęczy smaków".
z radością dodaję kanarkową sałatkę do kategorii żółtej ;)
OdpowiedzUsuń