składniki: (źródło-blog Trufli )
- 6 płatów śledziowych w oleju
- 1 średnia cebula
- pieprz świeżo mielony lub utłuczony w moździerzu
- olej roślinny
- ocet jabłkowy lub z białego wina
wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie, przez kilka godzin. Wodę odlać, śledzie odsączyć na sitku, następnie pokroić w małe kawałeczki. Cebulę pokroić w krążki. W słoiku lub ceramicznym/ szklanym naczyniu, układać warstwami cebulę, śledzie, dodać ok. 1 łyżeczki octu (lub ciut więcej, do smaku, zależy jakie śledzie wolimy), polać olejem, tak by przykrył śledzie z cebulą, i dodać pieprzu, ile lubimy. Następnie znów układać warstwami: cebula, śledzie, ocet, olej, pieprz itd. Śledzie odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, np. na noc. Rano będą gotowe do jedzenia.
Śledzie namoczyć w wodzie, przez kilka godzin. Wodę odlać, śledzie odsączyć na sitku, następnie pokroić w małe kawałeczki. Cebulę pokroić w krążki. W słoiku lub ceramicznym/ szklanym naczyniu, układać warstwami cebulę, śledzie, dodać ok. 1 łyżeczki octu (lub ciut więcej, do smaku, zależy jakie śledzie wolimy), polać olejem, tak by przykrył śledzie z cebulą, i dodać pieprzu, ile lubimy. Następnie znów układać warstwami: cebula, śledzie, ocet, olej, pieprz itd. Śledzie odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, np. na noc. Rano będą gotowe do jedzenia.
Zobacz również inne propozycje śledzi marynowanych :
Przygotowuję takie, ale od podstaw, ze świeżych śledzi. Moczę w solance z octem, potem filetuję a potem przekładam warstwami cebulką z pieprzem i całość zalewam olejem lub oliwą. Pychoości. Ty Basiu przedstawiłaś równie pyszną wersję dla zabieganych i zapracowanych. Proste i pyszne. Godne polecenia.
OdpowiedzUsuńW Twoich stronach Betinka o świeże rybki zdecydowanie łatwiej,jasne że i tak można,szczególnie że zaprawić te śledziki można już kilka dni przed świętami.
Usuń