poniedziałek, 16 marca 2015

kisiel marchewkowo-pomarańczowy


Kisiel , podobnie jak budyń ,to jedne  z prostszych deserów ,które przygotowujemy  w kilka minut, a domowe wykonanie zadowoli z pewnością nie jednego smakosza. Przypomni dodatkowo kaprysy dziecięcych zachcianek, może biedniejsze czasy, bo kto jeszcze pamieta np. kanapki skrapiane wodą i posypywane cukrem? ....które swojego czasu były słodkim rarytasem.

Pomysł podpatrzony na Jadłonomii ,gdzie sporo pomysłów na wegańskie desery już wypróbowałam. Zatem kisiel bezglutenowy,na bazie naturalnych soków z marchewki i pomarańczy,lekki  i smaczny,w kolorze wiosennych słoneczników.






 
kisiel marchewkowo-pomarańczowy

składniki :na 2 porcje:



  • 1 szklanka soku marchewkowego
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 - 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny 
przygotowanie:

W szklance łączymy: wodę, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Do niedużego rondelka dodajemy wszystkie pozostałe składniki i stopniowo podgrzewamy na małym ogniu delikatnie mieszając. 

Kiedy zawartość rondelka będzie bliska wrzeniu zmniejszamy ogień i przygotowujemy trzepaczkę. Stopniowo wlewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie i soku z cytryny cały czas dokładnie mieszając do momentu, aż kisiel  zgęstnieje ,i będzie gładko kleisty.

Kisiel podajemy  z dodatkową skórką pomarańczową  lub szczyptą cynamonu na wierzchu,lub polany odrobiną syropu z agawy.Smakuje na ciepło jak i schłodzony.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...