Dzięki uprzejmości Kasi i Marka, książka Cukierni Lidla trafiła w moje ręce,już na samym początku promocji.Bardzo się ucieszyłam,bo wydanie ciekawe, niektóre przepisy naprawdę łatwe w wykonaniu,a mazurek pomarańczowy od razu podbił moje serce. Dzisiaj pierwsza propozycja z pomysłów mistrza Pawła Małeckiego, szybkie ciasteczka cynamonowe.... Dodałam dodatkowo do dekoracji ciasteczek zmieloną , podsuszoną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
składniki: (na 2 blachy ciasteczek)
- 150 g mąki pszennej tortowej (dałam krupczatkę)
- 100 g maczki ze zmielonych orzechów laskowych lub migdałów (dałam migdały)
- 100 g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki startego cynamonu
niewielka ilość migdałów,orzechów włoskich,orzechów laskowych,cukru trzcinowego,u mnie jeszcze zmielona (podsuszona) kandyzowana skórka pomarańczowa.
wykonanie:
Mąke mieszamy z mączką migdałową.
Dodajemy :miękkie masło,nasionka laski wanilii,cukier puder,jajko oraz cynamon.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palcówlub nożem na desce.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm.Używając foremek ,wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach .
Ciasteczka możemy udekorować bakaliami i cukrem trzcinowym wg upodobania.
Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia,pieczemy w temp.175 stopni C (termobieg) lub 185-195 stopni (bez termobiegu) około 12-15 minut do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zachęcam do dodawania własnych uwag po wypróbowaniu przepisu ;).